Kringlor

kringlor
250 g smör
3 dl mjölk (funkar även bra med grädde eller gräddfil)
1 ägg
1 liter vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl (eventuellt mer, minska då på vetemjölet)
1½ dl socker
1 msk hjorthornssalt
(Smöret ska inte smältas, men ha det gärna i rumstemperatur ett tag.) Jag invigde min nya elvisp (degkrokarna). Knåda ut mer ytterligare lite mjöl. Doppa kringlorna i strösocker. Grädda dem i 250° i 8-10 minuter.

Det var många år sedan jag bakade kringlor. Idag kände jag för att göra det. Jag fick receptet av en fd jobbarkompis. Hon fick ut 48 små söta kringlor av detta. Ungefär så små som min obakta ser ut. Jag gjorde av någon anledning 32 stora istället… Nästa gång ska jag göra mindre.

Det luktar ammoniak här hemma nu! Såhär står det på påsen (Santa Maria) med Hjorthornssalt "Hjorthornssalt (E503) framställs på konstgjord väg och används som jäsmedel i t ex drömmar och kubbar. Vid upphettning frigörs koldioxid och ammoniak. det senare luktar kraftigt när ugnsluckan öppnas. Tillslut påsen väl efter användandet annars minskar jäskraften."

"Hjorthornssalt framställdes förr genom upphettning av horn och klövar från bland annat hjortar därav namnet." https://sv.wikipedia.org/wiki/Hjorthornssalt

Jag har frusit in kringlorna nu. Jag gillar dem nybakta och mjuka. Bättre då att ta upp efterhand som man äter dem. Barnen och jag har förstås smakat varsin idag. Goda!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.