Julkryddat

julsnaps

Julsnaps

3 hackade fikon

skalet av en kravodlad apelsin

5 kardemummakapslar

8 hela svartpepparkorn

8 hackade mandlar

en halv muskotnöt

1 vaniljstång, uppklippt

6 hela kryddnejlikor

3 stjärnanis

1 kanelstång

en knivsudd saffran

1 flaska okryddat brännvin

 

1. Hacka fikonen grovt.

2.Skala apelsinen med en potatisskalare eller skalkniv utan att ta med något av det vita innanför skalet. Smaken av den minsta bit av det vita slår igenom.

3. Lägg alla ingredienser (förutom brännvinet) i en glasburk med skruvlock. Häll på brännvinet och skruva på locket.

4. Smaka på snapsen efter ett par dagar. Om smaken inte är kraftig nog ska snapsen dra längre. Provsmaka varje dag för att få rätt kryddning.

5. När du är nöjd med smaken filtreras snapsen genom ett kaffefilter. Det är individuellt hur starkt kryddad man vill ha snapsen.

Tips: Snapsen har god smak redan när du har filtrerat den. Men den vinner ytterligare i smak genom att lagras 2-3 månader efter filtrering, och den blir inte sämre av längre lagring.

Receptet kommer från tidningen Bättre Mat nr 8 2006

Bilderna är tagna av mig den 23 oktober.
Den julkryddade snapsen hällde vi upp på två fina karaff-flaskor och gav till våra föräldrar på julafton!

5 kommentarer

  1. >Anna: Kul!
    >Maria: Det fanns två recept till i tidningen: Citronsnaps och Dillsnaps.
    Citron: skalet av två kravodlade citroner. Skölj dem väl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.