Läs mera här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lykopen
"Lykopen är tillsammans me dbeta-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen. Den är effektivare på att fånga upp singlettsyre (som bl.a. bildas av UV-ljus) än andra karotenoider och kan även oskadliggöra oxidanter i cellmenbran och i lipoproteiner ,. Lykopen kan alltså skydda LDL-partiklar mot oxidation men i plasma finns det normalt bara omkring 1 lykopenmolekyl per 5 LDL-partiklar. Epidemiologiska studier har visat att det finns en reducerad risk för cancer i mage, tjocktarm, bukspottkörtel och äggstockar kopplad till höga intag eller höga plasmahalter av lykopen…"
Läs vidare här: https://www.contox.se/skydd/karotenoider.htm
"Det lär finna omkring 400 olika karotenoider i naturen varav ett 60-tal i den mat vi äter. När man analyserar vilka som finns i vår kropp hittar man däremot betydligt färre, omkring tio. Karotenoiderna brukar delas in i två grupper – karotener (t ex alfa-karoten, beta-karoten och lykopen )och xantofyller (t ex lutein, zeaxantin och beta-kryptoxantin). "… o s v
Läs mera på denna sidan: https://www.fruktogront.se/ (Karotenoider i maten, kan vi påverka upptaget.)
"…Lykopen är den vanligaste karotenoiden i vår föda och den rikaste källan är tomater. Lykopen och andra karotenoider är dock hårt bundna till makromolekyler i de flesta födoämnen och absorptionen kan därför vara problematisk. Upphettning ökar starkt tillgängligheten men dessutom fordrar absorptionen i tarmen tillgång till galla och fettsyror…"
utdrag från denna sidan: https://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1260
Läs här om test av tomatketchup: https://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=516680&previousRenderType=1