Rörelse och styrka

Bilder: madeleine_rybeck, isaknyqvist, petrafishermovement.

Ordet för 2025 är rörelse! Hjärnan ska vara i rörelse och inte stagnera. Men det jag tänker på först och främst just nu är att hålla kroppen i rörelse. Fler mikropauser i stillasittandet. Rörelsepauser! Mera vardagsmotion, rörelse, puls och flöde. Här kommer lite inspiration:

”Förebygga och lindra symptom? Detta är mina bästa tips! Styrketräna, tungt, gärna 3 gånger i veckan. Basövningar, stora muskelgrupper, tunga vikter. Ät näringsrikt och undvik att banta. Kroppen är nog stressad ändå dessa år! Sätt sömnen på piedestal! Det går inte att bestämma hur man ska sova men det går att prioritera sömnen och göra sitt allra bästa för att sova nog mycket och nog bra. Skapa rutiner kring sömnen. Minska på din stress. Radikalt!!” citat från madeleine_rybeck.

”Rörelse är smörjmedel för din kropp. Motion is lotion! Att blanda upp din träning med lite ”rörlighetsövningar” är sällan fel. De här övningarna kan du t ex göra innan du påbörjar din träning. Att du gör dom som uppvärmning helt enkelt. Du kan också slänga in dom om du är en kontorsatlet och sitter still hela dagarna. Hur som helst så räcker det inte med ”rörlighetsövningar” för att hålla kroppen stark & smärtfri, den behöver belastning, utmaning och kraftfullare stimulans än så.” isaknyqvist

Vardagsmotion! ”Att röra sig oftare och på mer varierade sätt är hemligheten till att läka våra kroppar, investera i en aktiv och hälsosam framtid och känna sig mindre stel och mer energisk! Vi har alla mer tid än vi tror, när vi kommer ihåg att vi inte nödvändigtvis behöver gymutrustning eller en speciell outfit för att ge våra celler fördelarna med rörelse!” petrafishermovement

Därför ökar styrketräning även din rörlighet. Sammantaget tyder den samlade forskningen idag på att såväl stretching som styrketräning förbättrar rörligheten. Du kan därför själv välja om du vill stretcha eller styrketräna dig till en ökad rörlighet. Kanske gör du bäst i att kombinera styrketräning och stretching.”
”Om du endast är ute efter att förbättra rörligheten verkar stretching och styrketräning vara likvärdiga alternativ. Styrketräning kommer däremot förbättra din styrka och ge dig andra hälsomässiga effekter. Nackdelen är att styrketräningen kommer vara mer slitsam. Stretching har därför fortfarande en plats i träningsplaneringen om det är så att rörligheten behöver förbättras. Inte minst under uppvärmningen då man gärna förbättrar rörligheten utan att trötta ut sig mer än nödvändigt.” Läs här: Idrottsforskning.

Ta en paus från stillasittandet för att minska stress & smärta. Pauser är viktiga har vi väl alla hört. Och så är det, vår kropp är till för att röra på sig. Den behöver få cirkulationen att flöda och mjuka upp musklerna med rörelser som sträcker sig så långt bortom ensidiga stillasittande positioner som det bara går. Men även hjärnan behöver pausa. Vila från alla intryck, även om det inte känns så kommer det göra oss mer effektiva.”
”Tips på rörelsepauser: Andas Ta ett par minuters riktigt djupa och långa andetag – eller en kortare andningsövning. Mjuka upp. Ställ dig upp och gör några stretch- eller rörlighetsövningar. Släpp loss. Sätt på en låt och dansa loss, helt fritt! Hitta fokus. Ta en stund och hitta fokus och bli mer närvarande i stunden. Exempelvis kan du sitta och följa dina andetag, känna hur det rör sig i kroppen och öva på att bara observera och vara. Eller ta hjälp av guidade övningar. Höj pulsen. Gå upp och ner för trapporna några gånger, gör några övningar. Grunda & stärk musklerna. Gör ett gäng knäböj eller andra styrkeövningar.” Yogobe.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.