Trevlig helg / fredagslistan / balansera

Trevlig helg
Bild: Park&Oak.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
När man läser en text, ett inlägg, en kommentar någonstans så kan man få för sig att den som skriver är arg. Då läser jag texten en gång till men föreställer mig en snäll eller lite skämtsam röst i huvudet. Då blir det lättare att kunna föreställa sig, och bemöta, hur textskrivaren har tänkt. Vi skriver så mycket oftare än vi pratar med varandra nu för tiden. Det skrivna ordet är svårt ibland. (Tur att vi har emojis.) Men det är så mycket lättare, och roligare, att ses! Tänk snälla tankar! Vilket bra mantra.

VECKANS BUSIGA:
”Vi söker dig som har få bollar i luften, är stresskänslig (och därmed känner efter så att du inte gör för mycket), lämnar jobbet när du går härifrån, hatar multitasking och absolut inte är spindeln i nätet!” / jessicaritar

VECKANS FINA:
”När en kvinna föds så är hennes äggstockar redan kompletta, alla ägg finns redan. Alla ägg en kvinna kommer att bära bildas i hennes äggstockar medan hon är ett fyra månader gammalt foster i sin mammas livmoder. Detta betyder att vårt cellulära liv som ett ägg börjar i vår mormors livmoder. Var och en av oss tillbringade fem månader i vår mormors livmoder, och hon bildades i sin tur i sin mormors livmoder! / Layne Redmond.
Äggstockarna är ungefär två till tre centimeter stora och innehåller ungefär 400 000 äggceller. De är färdiga redan från födseln. Ungefär 400 av alla dessa kommer sedan att bli färdiga ägg.”
Många tror att menopausen kommer för att äggen tar slut men det stämmer inte, även om det innebär att vi slutar ägglossa. Det som händer är att äggstockarna slutar svara på hypofysens rop. Vävnaden blir gammal och receptorerna i äggstockarna klappar ihop i respons till det biologiska åldrandet, oavsett hur många ägg som kanske finns kvar.” Fertilitetsförståelse av Jenny Koos.

VECKANS CITAT:
”Tänk att vi fick samma tid på jorden.” papperochpenna

VECKANS TV:
Morden i Midsomer. Kommissarie Barnaby löser mordgåtor i den pittoreska och lantliga idyllen Midsomer. Den helt nya säsongen kommer den 9 juli. Innan dess kommer de allra fem första säsongerna.

VECKANS KUNSKAP:
Så skapar du ett gratis Kahoot-quiz. pctidningen.

VECKANS MILJÖ:
Det är pengar som styr allting vår kapitalistiska värld. Rika oljeländer vill tjäna pengar på olja. (Västvärldens rika länder vill fortsätta leva sitt bekväma liv. Ingen vill tvingas minska sina utsläpp.) Men vad ska de med alla pengar till när det inte längre finns ren luft att andas eller rent vatten att dricka?
När det sista trädet har huggits ner, den sista fisken ätits upp och den sista bäcken blivit förgiftad, kommer du att inse att du inte kan äta pengar.

VECKANS RÅD:
Släck inte din eld bara för att någon annan inte förstår vad du brinner för.

VECKANS INSIKT:
Att existera är att förändras, att förändras är att mogna, att mogna är att fortsätta skapa sig själv i det oändliga.”

VECKANS HÄLSA:
Om hjärnans signalsubstanser och balans. Kortisol, adrenalin, dopamin, om att hantera stress. Balansera istället för att medicinera. LYSSNA på zarah.oberg

VECKANS UTROPSTECKEN:
Zink, magnesium, B-vitaminer. Och även Tarmflorans bakterier och immunförsvaret.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Om vi stressar alltför länge orkar binjurarna inte hålla uppe produktionen av kortisol som är inblandat i många livsviktiga processer.” Holistic

VECKANS FUNDERING:
Om någon är rädd att göra mig arg. ”Är det så farligt då? Att vi inte är överens? Om man skriver något som man vet kanske landar på ett jobbigt sätt hos mottagaren? Är det så fel och konstigt att mottagaren reagerar? Är inte det intressant – då kan ju dialogen fortsätta kring perspektiv och så kanske vi båda lär oss något om livet utanför vår egen bubbla?” Kränkt eller tydlig. Läs hos Krickelin.

VECKANS BARN:
Låt oss uppfostra våra barn till att känna igen växter och djur, inte märkeskläder och kändisar. paigekoser

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Things to say instead of Stop Crying! happinessishereblog

VECKANS KLOKA:
”Stress is who you think you should be. Peace is who you are.”

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Stay away from people who make you feel like you’re hard to love.”

VECKANS TANKESÄTT:
10% of conflict is due to difference in opinion and 90% is due to delivery and tone of voice.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Prata inte illa om dig själv, inte ens på skämt, för kroppen vet inte skillnad. Ord spelar roll. Ändra sättet du talar om dig själv, och du kan förändra ditt liv.” Bruce Lee

VECKANS VISDOM:
Ett av de mest underskattade kärleksspråken är nyfikenhet. Om du har känt att du inte blir sedd eller lyssnad på. Det är någonting helt annorlunda att uppleva att få någons genuina intresse! Någon som är nyfiken på dig, dina känslor, ditt hjärta och din inre värld. haileypaigemagee

VECKANS INSPIRATION:
”Gröna flaggor! Människor som firar när du vinner. De som kommer ihåg små saker om dig. De respekterar dina gränser. Du känner dig fylld med energi efter att ha träffat dem. De lyssnar på dig utan att gå i försvarsställning. De tillåter dig att vara helt dig själv. De får dig att känna dig trygg. Du behöver inte hela tiden väga dina ord och tänka dig för innan du pratar. Människor som stöttar dig i det du vill uppnå.” herpsychology via lewishowes.

VECKANS TANKE:
”Många människor behandlar nuet som om det vore ett hinder som de måste övervinna. Eftersom nuet är livet självt är det ett vansinnigt sätt att leva.” / Eckhart Tolle.

Dagens låt: Nessa Barrett – Dying on the inside

2 kommentarer

  1. Eckart Tolle – Så mycket klokt han har sagt! Just det där med att leva i nuet är skönt, men funkar dessvärre inte på heltid. Vi behöver planera och utvärdera för ett hållbart liv, åtminstone så fort fler än en själv är inblandad… Men jag håller med om att det blir jobbigt att hela tiden slåss mot det vi har framför fötterna, som att alla uppgifter ska jobbas undan för att man ska slippa dem. Så funkade jag mycket i min ungdom, medan jag mer känner att livet ju faktiskt är allt det där vi håller på med! Tack för en fin lista och trevlig helg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.