Selfie / namn förnamn tilltalsnamn

Idag kommer ett inlägg om namn. Selfie om namn från Klimakteriehäxan.

 1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig?
  Jag är väldigt nöjd med de namnen mina föräldrar gav mig. Särskilt nöjd är jag att min mamma valde att sätta mitt tilltalsnamn först av mina tre förnamn! (Blir du uppropad fel? Ta kontakt med Skatteverket om du vill registrera tilltalsnamn! eller rent av byta ordning på dina förnamn.)
 2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn?
  Mina barn har fått tre namn var. Ett lite ovanligare namn som inte är med på topplistorna, ett vanligt namn som även är ett släktnamn och så ett ”gammaldags” namn som även är ett släktnamn.
  Det är en enorm övervikt bland tvåstaviga namn, bland både flickor och pojkar. Det har det varit ett tag nu och det verkar fortsätta.” Det enda flicknamnet på topp-20 som inte är tvåstavigt är Olivia. Bland de 20 vanligaste pojknamnen finns det Nils, Sam och Frans som är enstaviga, resten är tvåstaviga. Inga av toppnamnen innehåller åäö. Elsa och Noah i topp – här är de mest populära barnnamnen 2023 SVT. Många vill ha internationella namn. Men jag tror att den trenden vänder snart. Svenskar, med namn som klingar svenskt som blir kändisar utomlands blir mer och mer stolta över sina namn verkar det som, exotiskt och ovanligt.
 3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?
  Svår fråga. Det kan vara hur namnet låter eller om man förknippar det namnet med någon person som är otrevlig? Jag kommer på att jag inte gillar namnet Greger.
 4. När folk gifter sig – tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?
  Det är valfritt, jag har ingen åsikt. Personligen ville jag bara ha ett efternamn. (Inte något mellannamn eller dubbla efternamn.) När vi gifte oss så tog jag min mans efternamn. När vi sedan fick barn blev det ingen diskussion om vad de skulle heta i efternamn. Det står bara ett namn på brevlådan. 🙂
 5. Bästa hundnamnet?
  Jag tycker det är bäst när hundar heter namn som inte påminner om människor. Men det vanligt att hundar och bebisar heter likadant. Kollar man på de 100 vanligare valpnamnen så är listan lik den med de vanligaste barnnamnen. Av namnen på valparna gillar jag jag bäst Aston, Pluto, Zorro, Gizmo, Nemo, Rocky, Kira, Lilo. Jag gillar också Nicke. Ruff är jättebra!
 6. Ska bilar och andra ägodelar ”döpas” och i så fall varför?
  Vi döpte vår robotgräsklippare (Stiga) till Stickan. Och robotdammsugaren fick heta Stina. Fast nu har Stickan gått i pension och blivit ersatt av Indy. Så gott som alla jag känner har döpt sina robotgräsklippare. De är som små hundvalpar 🙂 . Bilar har genom åren mest fått heta sådant som har med deras reg-bokstäver att göra.
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

4 kommentarer

 1. jag använder inte mitt första förnamn, det har försvunnit i många officiella papper, jag blir ropad med det jag önskar Sonen tog bort sitt andra namn, onödigt…
  Ett namn på brevlådan är enklast! Våra svärdöttrar och barnbarnen har samma namn

 2. Namn på robotgräsklippare – det har folk, absolut – men vi har ingen sån, inte nån dammsugare heller (fast jag är lite intresserad av skaffa en). Ert system med tre förnamn per barn har ni ju plockat ihop på logiska grunder. Ett enda efternamn är naturligtvis också väldigt praktiskt, men jag gifte mig vid relativt hög ålder så då kändes det som att jag ville fortsätta på inslagen väg.

 3. Jag håller helt med om att det är konstigt när hundar och bebisar får samma sorts namn. Jag minns en grannpojke som hade en kanin. De hette Rasmus och Hampus, men jag lyckades inte lära mig vem som hade vilket namn.

 4. Trestaviga namn är vackra, men tyvärr är det ju få som får kallas så, det blir alltid något kortare smeknamn. Jag har aldrig haft egentliga smeknamn, bara min mor som ibland kallade mig Puppe, som låter som en kanin! Håller med om att Greger inte låter så trevligt i munnen. Kan berätta att mina tre barnbarnsbarn alla fått väldigt olika flicknamn, Vanessa, Freja och Noelle. Tror inget av dem ligger på någon topplista, jo kanske Freja har blivit poppis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.