Trevlig helg / fredagslistan / skolan

Trevlig helg
Bild: Ernst.

Fredagslistan

VECKANS FINA:
Jag köpte denna, låga, lökvas (på bilden) med en hyacint i och gav bort i present.

VECKANS GLADA:
The Outfield – Your Love. mockarena

VECKANS BÄSTA:
Dorothea Taylor cover of “Down With The Sickness” by Disturbed. YouTube.

VECKANS ROLIGA:
Nisse-hyss! Tomtenisse som gör hyss. 🙂 korsstygnstourrettes

VECKANS SKRATT:
If Emojis had sound! YouTube.

VECKANS TOKIGA:
Jack Black Performs His Legendary Sax-A-Boom with The Roots. YouTube.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Veckans svep med argabibliotekstanten.
och veckans annonssvep. 🙂

VECKANS ORD:
Ett syftningsfel är ett språkligt fel som beror på att en syftning i en sats av misstag refererar till fel subjekt eller objekt.

VECKANS TV:
Så mycket bättre har en jättebra säsong. Peg Parnevik är toppen!

VECKANS SAMHÄLLE:
”Det har utvecklats en motvilja mot att lära sig. Utbildning har blivit en servicetjänst, elever är passiva konsumenter, lärare är servicepersonal och föräldrarna kunder. Men utbildning fungerar bara när alla berörda engagerar sig, tar ansvar.” Svensk skola har strukturella problem, vilket avspeglas i resultatet. Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.” Vi Lärare.

VECKANS UTROPSTECKEN:
”Nästan var tionde ung person i Sverige vare sig studerar eller arbetar, enligt en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I kommuner med högre arbetslöshet, en större mängd personer födda utanför EU/EFTA samt nyanlända, och en större mängd invånare utan gymnasieutbildning tenderar denna siffra att vara högre. I rapporten lyfts exempelvis att tidigare forskning visat att det är vanligare att stå utanför arbete eller studier om man bland annat saknar gymnasieutbildning, har psykisk ohälsa eller en funktionsnedsättning. Långa vårdköer till BUP, svårigheter att få rätt stöd i skolan, ett ofördelaktigt arbetsmarknadsläge och integrationsproblematik är exempel på detta.” Smp och Aftonbladet.

VECKANS POLITIK:
”Israel-Palestina-konflikten är notoriskt svårlöst och avkoloniseringsretoriken gör att en förhandlad kompromiss – den enda möjliga utvägen – blir än mindre sannolik. Sedan sitt grundande 1987 har Hamas använt mord på civila för att omintetgöra alla möjligheter till en tvåstatslösning.” LÄS vidare i Fokus.
Folk har en tendens att tro att man är antisemit eller proHamas om man ifrågasätter agerandet. Det gör att det blir svårt att föra en konstruktiv dialog om det.

VECKANS BOK:
”Varningstecken: De som vill skapa förändring utses till syndabockar samt anses vara orsaken till att konflikter uppstår. Och mängden medberoende, alltså de som biter ihop och jobbar på i tysthet inom verksamheten. De möjliggör att tystnadskulturen kan fortgå. Så motverkar du tystnadskultur. Ska en öppen kommunikationskultur. Var medveten om maktobalanser. Skapa strukturer för feedback. Ta tag i konflikter tidigt innan de växer. En fjäder blir lätt en höna, ett rykte blir snart en sanning. Tystnadens pris: hur du upptäcker, hanterar och motverkar tystnadskultur av Kenth Åkerman och Susanne Hydén Bokus.

VECKANS SÄMSTA:
”Det här är såklart otroligt oroande att FLER män anser att jämställdhet inte är något bra och att FÄRRE män anser att köp av övergrepp ska vara ett brott.” Fler kvinnor anser att sexköp ska vara kriminaliserat. Färre män tycker samma sak. Läs hos Nina Rung.

VECKANS FEMINISM:
”Myten om kvinnan som har sex frivilligt för att sedan ångra sig och anklaga den stackars mannen för våldtäkt är vida spridd.” Majoritet av alla kvinnor någon gång ”gått med på” att ha sex för att de inte orkat göra motstånd. Att ändra sig från nej till ja är vanligare än att ändra sig från ja till nej. ”Men av någon anledning bekymrar det inte män att kvinnor eventuellt har sex med dem fast de egentligen inte vill. Av någon anledning så känner sig inte män motiverade att till exempel sluta tjata på kvinnor som har visat att de inte vill för att undvika risken att utsätta en kvinna för våldtäkt.” Läs om att ångra sig hos fannyarsinoe.

VECKANS INSIKT:
”Skippa skrytet och våga vara sårbar. För att få riktig kontakt med andra behövs nämligen mod att vara människa. Annat som sätter fart på likeability-barometern är smittande leenden och varma blickar, för att inte tala om att kunna lyssna, bekräfta och hålla vad vi lovar. Ha humor och självdistans. Ge riktat beröm. Ställ frågor och följdfrågor.” Så blir du mer omtyckt och förbättrar dina relationer. Boken Omtyckta människor av Björn Hedensjö Polaris.

VECKANS HÄLSA:
”Bitterhet är sällan produktivt. Och det har du nog säkert märkt. Det löser inga problem. Nyfikenhet är dess motgift. Var nyfiken på din smärta & bitterhet. Det kommer skapa andra tankebanor, det kommer skapa bättre frågor som kan leda till något mer produktivt.” isaknyqvist

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Bodhi Core Roller Workout & Release yogafornewbie

VECKANS ÖVNING:
Perfekta push-ups. Hur du ska vrida ut händerna och dra ner axlarna. gymnash96
Gör rätt i plankan och gör rätt när du ska ta upp saker från golvet! gymnash96

VECKANS BARN:
Belöna dina barn med aktiviteter som de får göra istället för att ge dem prylar. Detta lär dem att sann glädje kommer från upplevelser, inte ägodelar.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Ge dina barn så mycket kärlek att om någon behandlar dem illa så kommer de att märka det direkt.

VECKANS TANKESÄTT:
”Många föräldrar jag möter känner sig osäkra på hur de ska bemöta sin bebis gråt. En del får höra att de behöver ”gråta av sig” och andra får höra att de kommer skämma bort sina bebisar om de kommer varje gång de gråter. Många har en önskan om att barnen ska bli självständiga, och är därmed rädda för att just skämma bort dem. …Det går inte att skämma bort bebisar (eller äldre barn) med närhet och trygghet, det är dessutom med just det vi lägger en grund för trygga självständiga barn.” socionomensvardag

VECKANS FÖRÄNDRING:
Gör generositet till en del av din tillväxtstrategi.

VECKANS KLOKA:
”Vår kultur ser gråt som skamligt. Som något vi borde förtränga och dölja. Det här är så inprogrammerat i oss att det första en person brukar göra när de gråter är att säga Förlåt. Folk är också obekväma med att se andra gråta så det första de säger är –Gråt inte! Detta skapar skam kring en naturlig mänsklig reaktion. Gråt hjälper oss att självreglera och får oss att bli lugna.” Nicole LePera the.holistic.psychologist

VECKANS CITAT:
I rörelse
Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd
men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr. / Karin Boye.

VECKANS VISDOM:
Att existera är att förändras, att förändras är att mogna, att mogna är att fortsätta skapa sig själv i det oändliga.”

VECKANS TANKE:
”Om julen får dig att bli fattig, stressad och trött då är det väl ändå dags at skapa nya traditioner?” ett_enklare_liv

VECKANS KÄNSLA:
När var senaste gången någon fick dig att känna dig verkligen förstådd?

Dagens låt: Bleachers – Rollercoaster

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.