Göteborg / dag 2 / Grand Curiosa

Valsalen.

Naturhistoriska
Naturhistoriska museum. ”Numera är valen bara öppen vid speciella tillfällen, som t ex på valdagen. 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på ett skär inne i Askimsviken söder om Göteborg. Det väldiga djuret som var mer än 16 meter långt och vägde ungefär 25 ton.” Så här ser det ut när den Malmska valen öppnas. Galet!

Elefanten från Angola.

Naturhistoriska
Det finns många gamla dammiga uppstoppade djur från 1800-talet på museet. Men det förekom även så sent som 1948 att djur sköts bara för att flås och monteras upp på museum. Makabert! Här kan du läsa om elefanten. Naturhistoriska är ett museum över hur ett museum brukade se ut förr i tiden. Det finns t ex dioramor. ”När museet byggdes i Slottsskogen under första världskriget anlitades en konservator för att återskapa några kända svenska naturmiljöer med särskilt rikt djurliv i små tittskåp, dioramor.

1. Giraff 2. Stegosaurus 3,4. Japansk mat på Ramen Ya.

Ramen
Till lunch blev det japansk nudelsoppa på restaurang Ramen-Ya. Det var första gången jag åt det, inte helt enkelt att få i sig den med bara pinnar och en träslev. Jag åt en miso med sidfläsk och vi provade även kimchi.

1. Grand Curiosa 2. Mei Rose rooftop bar 3. entrén 4. Café Agnes.

Grand Curiosa
Det nybyggda hotellet Liseberg Grand Curiosa var så spännande att se! Vi började upp på takterrassen Mei Rose rooftop bar. Jättefin utsikt över Liseberg! Det fanns även restaurang och butiker. Toalettens stora handfat fick oss att tänka på Harry Potter. 🙂 På entréplan finns Café Agnes med riktig go’fika.

Inne på Mei Rose toalett.
Mei Rose roof-top bar.
1. Trädgårdsföreningen 2. rosor 3. parken 4. i palmhuset.

Trädgården
Ännu mera växter att titta på Göteborg. ”Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här finns tusentals rosor. I det magnifika glaspalatset Palmhuset från 1878 huserar exotiska växter i skönt medelhavsklimat.”

rosenträdgården Rosariet.
Palmhuset.

Palmhuset
”Mitt i parken står Palmhuset, som ett glittrande konstverk i glas och gjutjärn. Det byggdes med Londons Crystal Palace som förlaga och har varit ett populärt resmål sedan 1878.” Palmhuset består av fem avdelningar: Palmhuset (Mittskeppet), Medelhavshuset, Kameliahuset, Tropikhuset och Vattenhuset. Varje hus eller avdelning är avsett för olika tropiska och subtropiska områdens flora och har därmed ett klimat och en temperatur som är anpassat för de växter som finns där.”


3 kommentarer

  1. Kul att få en titt även inne i Grand Curiosa. Såg pressbilder från när de öppnade och blev pepp (fram tills jag insåg att målgruppen antagligen var barnfamiljer…)

    1. Ett väldigt barnvänligt hotell. (Snart kommer det ett stort vattenland också.)
      Men detta stället är definitivt även för vuxna. Roof-top Baren om inte annat 🙂

  2. Härlig resa ni gjort! Så mycket ni hunnit med. Länge sen jag var i Göteborg. Kanske dags att besöka Sveriges andra största stad igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.