Trevlig helg / fredagslistan / ohälsa

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
När Måns får se sin fru Ciara bakom masken på Vikingen. Han ser så förvånad ut och totalt helt nykär! Heart Eyes emoji personifierad. ”Ciara säger att Måns reaktion efter att han såg att det var hon som gömde sig under masken var vad som gjorde hemlighetsmakeriet värt det. ”Jag tror han gick igenom alla sorters känslor, jag har aldrig sett honom så chockad.” Wow! ”Get yourself someone who looks at you like this! som Måns tittar på Ciara.

VECKANS KLOKA:
”Training for my summer body? Fuck no! I’m training for my old lady body. Dense bones. Strong muscles. A healthy heart. Good balance. Functional independence.” / Elizabeth Davies

VECKANS SKRATT:
*9 minuter snooze är jävligt mycket kortare än 9 minuter i mikron.
*Underbara böjningar på ordet sticka. Syskonen Lo och Ted diskuterar sommarens största irritationsobjekt. (och skrämmande myggor!) / kajsabergstrom via sverigesroligastebarn
*Instagram-tips för oss som var tonåringar på 80-talet: 80s.deennice t ex denna ”Things nobody said in the 80s! 🙂

VECKANS TÅRÖGDA:
*To be happy is a choise. Vovven, trappan och bollen. manu_zura
*A letter sent, to the parents, by a school principal before exams. / Russell Brunson via the_mommy_talks

VECKANS SÄMSTA:
En man som får rättspsykiatrisk vård efter mordet på en liten flicka (Sabina) har fått komma ut i samhället igen, med ensam vårdnad om sin 5-årige son. Jag vill att han (sonen) ska bo på ett familjehem, säger mamman till SVT Nyheter.

VECKANS PERSPEKTIV:
”Barn har rätt till sina föräldrar. Men föräldrar har inte alltid rätt till sina barn. När de vuxna brister ska samhället ta vid. Var är barnperspektivet?” / Nina Rung.

VECKANS POLITIK:
”Inte sällan lider männen som dödar en partner av psykisk ohälsa eller ett missbruk. Många av dem har också varit med om något livsomvälvande tiden innan morden – kanske en separation, vårdnads­tvist eller någon annan typ av förlust. Han börjar söka hjälp: kontaktar sin läkare, vård­centralen och går även och träffar en psykolog. -Jag önskar att jag fått någon slags hjälp där. Kanske borde jag ha vänt mig till psykakuten istället. Jag sa till vårdkontakterna att jag var på väg att eskalera. Men det kändes som att de inte lyssnade…” Aftonbladet.

VECKANS VIKTIGA:
”Så länge våra pojkar fostras in i snäva och destruktiva mansnormer, där aggressivitet och trycka ner andra är det viktigaste. och där visa kärlek, omtanke och respekt är otänkbart, så kommer inte mäns våld mot kvinnor att ta slut. Våra styrande politiker måste satsa mycket mer på förebyggande åtgärder. Ge t.ex. skolan mer resurser, satsa på våldsförebyggande arbete i samhället och ta vara på den fantastiska kunskap som redan finns kring att motverka machokultur. Och vi behöver fler män i kampen som visar på ett annat sätt att vara man. De unga killarna som växer upp idag behöver fler goda förebilder. Vi behöver ett samhälle där manlighet handlar om att bry sig om andra, visa hänsyn, respektera andra människor och aldrig aldrig någonsin ta till våld.” kvinnostrejkstockholm

VECKANS SAMHÄLLE:
”Krypterade chattar, mordpatruller och en rävjakt som Polisen ännu inte sett slutet på. Diamant Salihus nya bok heter När ingen lyssnar och handlar om Encrochat och ett efterskalv som ingen hade kunnat förutspå. ”Svenskarna utmärker sig som mer mordbenägna än kriminella i andra länder. Vad beror det på?” Vad är deras drivkrafter? Det jag har kommit fram till är att det är en total moral- och normförskjutning i den bubblan man är i. Den svenska miljön är inte så mogen än. unga konstellationer som är så otroligt oorganiserade. De springer runt som huvudlösa kycklingar med vapen” Läs hela i NG.

VECKANS INSIKT:
”De galna kvinnornas bal” av Victoria Mas. Boken handlar om mentalsjukhuset Salpêtrière i Paris där kvinnor som ansågs galna eller besvärliga spärrades in av männen i deras liv; fäder, bröder och makar. En av karaktärerna säger vid ett tillfälle att mäns galenskap inte går att jämföra med kvinnors: ”Män gör andra till offer, kvinnor plågar sig själva.” Exakt så är det. / Katarina Muhr. Amelia.

VECKANS FEMINISM:
”Hur kan det vara så att kvinnor blir mer kvinnliga av att helt enkelt BEKÄMPA det naturliga utseende ens kropp har? Rimligtvis borde ju till exempel kroppsbehåring anses kvinnligt med tanke på att de allra flesta kvinnor har det, men icke.” Det mannen ofta kallar kvinnlighet är egentligen femininitet, den socialt konstruerade idén om vad en kvinna är och ska vara.” / Fanny

VECKANS INTRESSANTA:
”En distansering där vi ska äta imbecill låtsasmat istället för kött. Där ”fetmamysteriet” löses med Ozempic. Där solen är farlig. Där man ska ta pillret, sprutan och medicinen. Där man ska vara rädd. Där man ska rädda klimatet genom ”grön omställning” som väldigt få inser konsekvenserna av. Där biologiska sanningar är relativa. Där man ska tänka och säga rätt hellre än fritt. Där man ska ”trust the science”. Läs hela detta inlägg, om AI, hos Jonas Colting.

VECKANS HÄLSA:
”De senaste tio åren har antalet barn upp till 17 år som tar antidepressiv medicin ökat med 190 procent. Sverige är ett av de länder som har den mest läkemedelsorienterade inriktningen till behandling av mental ohälsa. ”Detta bekymrar FN:s barnrättskommitté. Man är oroad över att läkemedel inte är det bästa sättet att hantera dessa problem.
”Det har blivit fler brister i skolan och hårdare krav på arbetsmarknaden. Skolstressen har ökat under den här perioden.” …och pressen ökar från många andra håll, inte minst genom sociala medier. Läs vidare på 4health.

VECKANS ORD:
Artros. ”När det brosk som omger skelettändarna i områdena mellan våra leder blir tunnare eller helt försvinner, kommer till slut benen att nötas mot varandra (skelettet, ledkapseln och ligamenten) utan det skyddande brosket. Artros kan ske i alla kroppens leder.” LÄS vidare här 4health.

VECKANS LÄRDOM:
”Avbryt inte! När du avbryter stör du den andres tankeprocess. När någon annan pratar, släpp alla tankar på vad du ska säga när det är din tur. Ge den som har ordet din fulla uppmärksamhet och ta in vad den säger. Det går bra att sitta tyst och låta andras förslag sjunka in innan du tar vid. Prova en runda där alla får komma till tals. Läs hela! Här får alla tala till punkt. Kollega sidan 22. Och här finns mera om Thinking Environment på Timetothink.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Boost your kids confidence. ”Letting kids overhear good things about them is a simple – yet profound concept. Even as an adult this rings true. For example, your partner says: ”Vera, I appreciate you; you work so hard.” This is meaningful to you. But imagine you also heard them tell their mom: ”I really appreciate Vera. She works so hard for our family. She’s amazing.” How powerful would it be to overhear them sing your praises? The same goes for our kids. Of course, we want to tell them these amazing things, but there’s also something powerful in letting them overhear you praise them. The words we say to our kids when they are little will eventually become how they talk about themselves. So, the next time you see your child’s stuffy – say something nice to the stuffy about your child. Watch their eyes light up, and your bond grow as they hear you compliment them.” / nuturedfirst

VECKANS TANKESÄTT:
”Empower kids to be strong, independent thinkers by giving them a safe space to develop their voice and inner strength so they can confidently navigate the world.” youthdynamicsmt

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Förlöjliga eller förminska aldrig de som är tvekande, ifrågasättande och försiktiga, även om de framstår som att vara bakåtsträvare, pessimister och gnälliga. Du har inte en blekaste aning vad de har varit med om och bär på. Livet kan vända snabbt och helt plötsligt kanske du själv är en av dem som du nedvärderar.” / tomas_gunnarsson

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”I sunda relationer kommer man ihop sig ibland. HUR man löser dessa sammanstötningar är avgörande för om relationen är destruktiv eller utvecklande.” / Tomas Gunnarsson

VECKANS CITAT:
”Tänker att passivitet är en otroligt farlig och destruktiv kraft. Tänker också att det är ett värre brott att bli sämre och sämre på att ta hand om sina husdjur än att bara slå ihjäl dom.” LÄS tänkvärda inlägg och kommentarer hos Underbara Clara.

VECKANS VISDOM:
If it still bothers you after 24 hours, speak up within 48 hours. / tracymcmillan

VECKANS FUNDERING:
* medelmåttig men ändå aldrig tillräckligt lagom? Alldaglig och trist, men ändå är jag alltid FÖR mycket.
*Tycker jag att någonting är viktigt, ja då är det oftast inte det… (men om någon annan tycker att det är viktigt, är det viktigt.)

VECKANS TANKE:
Tvärtemot vad många tror så går jag inte runt i samma svarta mjukisbyxor hela dagen. Jag har ju jobb-, hemma-, utomhus- och tränings-mjukisbyxor 🙂

VECKANS KÄNSLA:
963 hertz Frequency of God. Music Body and spirit. på Spotify.

Dagens låt: Gayle – abcdefu

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.