Barfotaskor / naturliga fötter

Foto: Nilla Tankebubblor

Detta är min mans skor. Till vänster de gamla vanliga skorna och till höger de nya barfotaskorna som han numera har på gymmet. Han köpte dem på Vivobarefoot. Jag är också sugen på att köpa mig ett par. Han har inte några speciella problem med fötterna, men var sugen på att ha dem vid styrkeövningar på gymmet. Mina fötter ser mer ”normala” än naturliga ut tyvärr (kolla denna bilden). Jag har inte hallux valgus eller hallux rigidus. Kanske lite hallux limitus

(Denna övningen är bra för mig, speciellt höger stortå… Yoga Vajrasana, tåsquat. Stretchar och öppnar upp fötter och tår. Luta dig framåt och placera händerna (på låren, alternativt) på golvet framför dig om du upplever att stretchen blir för intensiv. Yogobe.)

”Vi föds med perfekta fötter, med tår som är separerade med utrymme mellan dem. Tyvärr är det så att de flesta moderna skor klämmer ihop våra tår på ett sätt som inte är naturligt.” Naturligaskor.

”Att använda barfotaskor är det bästa för barns fötter. Då får de en chans att träna upp sin stabilitet och fötternas muskler redan från början. Tack vare det faktum att fötterna inte trycks ner i tajta skor så får de en chans att utveckla sin anatomi och fötterna utvecklas på rätt sätt. Skorna har en bred tåbox och låg eller ingen höjdskillnad på sulan.” Fotbutiken.

”Tåboxen är bredare än i vanliga skor och har inte samma snäva vinkel i framänden. Tåboxen är helt enkelt utformad efter hur din fot faktiskt ser ut när du sätter ner den på marken, snarare än hur modet vill att den ska se ut. Med en bred tåbox får du bättre rörlighet och står stadigare på jorden. Om du kan vifta med tårna inne i skorna, då är det antagligen en bra modell för dig. För en smidig övergång till minimalistiska barfotaskor är det bra att använda dem under kortare perioder i början.” Klicka på länkarna för att läsa mera. Fotbutiken.

Tillägg 24/5: Tanken är att man ska ha strumpor på sig i skorna. Här hittade jag strumpor som är extra breda, eller välj tå-strumpor Widetoes.

Tillägg 24/5: ”Hur bra är barfotaskor egentligen? – De blir så bra som du gör dem. Som jag ser det ger barfotaskorna dig bättre och naturligare förutsättningar. Men om du inte använder dem på ett bra och kreativt sätt begränsas deras förträfflighet. Barfotaskor är som ett redskap. Det är med skorna som med en hantel i gymmet- “En hantel blir inte bättre än övningarna du använder den i.” José. JoeNimble.

Yoga Vajrasana, tåsquat. Stretchar och öppnar upp fötter och tår. Luta dig framåt och placera händerna (på låren, alternativt) på golvet framför dig om du upplever att stretchen blir för intensiv. Yogobe.
”När det kommer till en funktionell fot – då är fotövningar som toega ett steg på vägen!” JoeNimble.

Lär dig springa med framfotsteknik. ”Om du vill börja löpa med ett lättare löpsteg i framfotsteknik, kan du kolla på detta videoklipp för att lära dig tekniken, oberoende i vilken typ av skor du springer i. Om du tänker börja springa med barfotaskor är det superviktigt att träna på framfotstekniken först, eftersom fel teknik garanterat leder till belastningsskador.” Widetoes.

”I USA kallas det för pose running. Det som i Sverige oftast kallas för bar- eller framfotalöpning. Grundpositionen är en stark och svagt framåtlutad överkropp. Hållningen ska likna en accelererande sprinters.” Aftonbladet.

2 kommentarer

  1. Ah, här blir det än tydligare på skillnaden mellan de två. De nya ser väldigt luftiga ut, vilket antyder att det borde vara skönt på varma dagar.
    Men en dum fråga – de heter alltså barfotaskor för att de möjliggör att foten går på samma sätt som när man går barfota? (inte att det är tänkt att man ska gå barfota i dem?)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.