Eurovision 2023 finalen

Slutresultatet. Foto: Nilla.

Alla svenska vinnare i Eurovision song contest:
1974: ABBA med Waterloo.
1984: Herreys med Diggi loo diggi ley.
1991: Carola Häggkvist med Fångad av en stormvind.
1999: Charlotte Nilsson med Take me to your heaven.
2012: Loreen med Euphoria.
2015: Måns Zelmerlöw med Heroes.
2023: Loreen med Tattoo.

Loreen har alltså vunnit Eurovision två gånger! Johnny Logan vann två gånger för Irland på 80-talet. Nu har Sverige 7 vinster i Eurovision, samma som Irland. På Wikipedia finns all statistik. Det var ett jättefint scennummer med Loreen. Hennes kläder är av designern Fadi el Khoury.

Sverige fick flest röster från jurygrupperna. Varje lands jurygrupp består av fem personer i musikbranschen. (det borde vara fler Eurovision-fans i juryn?) Men telefonrösterna gav Finland fler poäng. Eurovision 2023 Public Vote: Finland 376 points, Sweden 243 points, Norway 216 points, Ukraine 189 points, Israel 185 points, Italy 174 points och så vidare wiwibloggs.

2024 kommer Eurovision Song Contest att sändas från Sverige. (Samma år som Abba firar 50 år sedan de vann med Waterloo.) Detta kommer att ske någon gång i maj. Programmet är direktsänt och klockslaget det börjar är t ex 20.00 i Storbritannien, 21.00 i Sverige, 22.00 i Finland. Australien har tre tidszoner. Australian Eastern Standard Time (AEST) är normaltiden för de östliga staterna t ex New South Wales där Sydney ligger. Så där börjar sändningen klockan 5.00 på morgonen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.