Trevlig helg / fredagslistan / stress

Trevlig helg
Bild: Quozio.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Rent vatten i kranen, ren luft, värme, el, internet, demokrati. Saker vi tar för givet. Men vi borde tänka oftare på att kämpa för det varje dag.

VECKANS TV:
På Spåret final ikväll.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”De som går igång på småsaker hos andra kämpar med större saker med sig själva.” tomas_gunnarsson.

VECKANS SÄMSTA:
Cyberattacker… ”De upprepade cyberattackerna, överbelastningsangreppen, slår mot webbsidor där svenskarna bokar biljetter, håller kontakt med sjukvård och sköter sin ekonomi. När det gäller de länder som Säkerhetspolisen vet använder cyberangrepp mot Sverige utmärker sig Ryssland, Kina och Iran.” Aftonbladet.

VECKANS ORD:
Folk eller folkgrupp
”Lagen räknar inte muslimer som folkgrupp. Den uppkomna situationen är som synes inte bara galen i största allmänhet och full av inkonsekvenser. Den är dessutom onödig och tillkommen genom polisiärt klanteri.” Läs hela om koranbränning i Aftonbladet.

VECKANS POLITIK:
Öppna era hjärtan” Öppna era hjärtan var ett sommartal, som hölls den 16 augusti 2014 vid Norrmalmstorg, av den svenske politikern Fredrik Reinfeldt (M), som då var statsminister. Wikipedia.
Öppna Pandoras ask” Den innehöll en mängd olyckor och elände. Det enda som fanns kvar på botten av asken var hoppet. Wikipedia.

VECKANS KUNSKAP:
”Normaliseringsprocessen är en förklaringsmodell av våldsprocessen i nära relationer som fått stor genomslagskraft inom både forskning och praktisk stödverksamhet för våldsutsatta. Begreppet förklarar den process som sker i en nära relation där våld utövas och där den utsatta med tiden börjar betrakta våldet som ett förväntat och i viss mån accepterat inslag i vardagen.” Aftonbladet.
”Det är just normaliseringen som så länge har varit utmanande för omvärlden att förstå. Varför stannar hon? De orden kan bara yttras av någon som inte sett våld i relationer på nära håll. Förutom att det för många kvinnor uppstår en akut livshotande situation i samband med att de väljer att gå, så gör normaliseringsprocessen det också oerhört komplicerat. Men de nära en kvinna som blir utsatt för våld, de som inte själva är en del av denna nedbrytande och fruktansvärt isolerande process, varför gör inte de något? Frågan vi borde ställa oss istället för varför kvinnan stannar är: Varför räddade ingen henne? Skammen och skulden är alltid i första hand den våldsamma mannens. I andra hand bör den ligga på den passiva omgivningen. Aldrig, aldrig kvinnan.” Aftonbladet.

VECKANS SAMHÄLLE:
Pensionärer och bästa vänner – och nu även sambor. Två kvinnor sparar tusenlappar varje månad och har nu råd att sätta guldkant på tillvaron. Aftonbladet.

VECKANS FEMINISM:
Att passa in? ”Det inte är så svårt. Se bara till att du inte är tjock, men du får inte vara FÖR smal, för det är viktigt med kurvor. Alltså du får ju inte vara kurvig, för det är ju att vara tjock, men ingen gillar en planka. Bröst är bra, men inte om de hänger och magen måste vara platt, trots att livmodern bor där. Var vältränad, men ha absolut inte för mycket muskler. Rumpa ska man ha också, en stor som har rätt form, men se till att du inte har några celluliter eller bristningar och för allt i världen – var inte tjock. Eller för lång. Men ha långt hår och mycket ögonfransar, fast var inte fejk, men också – åldras inte. Eller du får åldras, men inte så att det syns, men om det syns får du inte göra något åt det för du måste vara naturlig.” 🙂 Fi Lindfors.

VECKANS CITAT:
–Hur fan vill du att jag ska vara då?
–Vad sägs om kåt, glad och tacksam?
Från filmen Ogifta par med Peter Dalle. Läs mer om de bästa filmreplikerna i Aftonbladet.

VECKANS KÄNSLA:
Society: Be yourself.
Society: No. Not like that.

VECKANS HÄLSA:
”Hypotalamus och hypofysen i hjärnan kommunicerar med binjurarna och reglerar bland annat om vi ska vara i sympatikus: “fight, flight, freeze” eller parasympatikus: “rest and digest”. Sömn, matsmältning och näringsupptag kräver det nedskruvade, parasympatiska nervsystemet, och är en anledning till att så många stressade personer har näringsbrist trots normalvikt/övervikt! De är helt enkelt för sympatikus-drivna och därmed (för ofta) i fel nervsystem för att äta eller sova optimalt!” …”Hypade kvinnor som är igång konstant och gör tusen saker känner sig oftast inte stressade trots maxade stressnivåer. Stress kan upplevas som både motivation, driv, eufori (och ibland överkänslighet) medan det nedskruvade nervsystemet känns obekant och nästan obehagligt.”
Mycket intressant inlägg om stress och hur den påverkar kroppen. Skillnad på män och kvinnor. Läs hela här Martina Johansson.

VECKANS LÄRDOM:
Varför inte gå baklänges en stund? Börja långsamt och låt en vän hjälpa dig ”Förbättrad gång framåt och balans hos personer med artros i knät. Lindrad kronisk värk i nedre delen av ryggen. Att gå baklänges kan också bygga styrka, uthållighet och rörlighet i benen. Det är snällt mot lederna, vilket är en fördel för personer med värk i knän och höfter.” Kurera.

VECKANS FUNDERING:
“Never before has a generation so diligently recorded themselves accomplishing so little.”

VECKANS TÄNKVÄRDA:
We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

VECKANS VISDOM:
When you finally learn that a persons behaviour has more to do with their internal stuggle than it ever did with you …you learn grace.

Dagens låt: Becky Hill, Galantis – Run

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.