Trevlig helg / fredagslistan / demokrati

Trevlig helg
Bild: Tulpanguiden. Det är Tulpanens dag 15/1.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Ta det lugnt. Januari är en tid för reflektion, vila och återhämtning. Inte starta upp nya projekt, det kan vänta till våren.

VECKANS LEKTION:
”Det romerska året hade tio månader där mars var den första och december var den tionde och sista. December betyder tionde på latin. Någon gång på 700-talet fvt lades januari och februari till kalenderåret som de två sista månaderna (det är för övrigt därför som februari är skottmånad) – mars var fortfarande årets första månad. Runt 150 fvt blev januari årets första månad.” Året började med mars. Januari och februari var planeringstid inför det nya året. (Romarriket planerade fälttåg). Läs hela här Svenska Högtider.

VECKANS TV:
Sveriges tre sista kungar. Från kungamakt till demokrati. SVTplay.

VECKANS GAG:
Tid som är fritid på dygnet.
Tid, pengar, energi.

VECKANS SÄMSTA:
Miljöfrågorna försvann. ”Svenskarna blev tidigt ett av världens mest miljömedvetna folk. Men varför försvann klimatfrågan nästan helt i valrörelsen? Och hur står det till med vårt miljöengagemang idag?” Det var svårt för partierna att vinna något på klimatfrågan. …Greta Thunberg är en reaktion på det monstruösa hyckleri som pågår i världen. Många offentliga företrädare och politiker pratar om att miljön är viktig. Men väldigt lite händer. Greta pekar på att kejsaren är naken.” Läs här Forskning.

VECKANS MILJÖ:
Klimatresiliensdeklarationer. ”Klimatkrisen slår mot husmarknaden: ”Vissa objekt kan sjunka kraftigt i värde” Vissa områden är särskilt utsatta för klimatkriser. Nu varnar banker och försäkringsbolag för att värdet på de husen kan sjunka.” Ekonomi Dagens Nyheter.
”Snart kanske ditt hus inte går att försäkra.
Man ska ha en försäkring till enskilda stora katastrofer. Men om ett och samma område gång på gång utsätts för samma sak, då måste man fråga sig hur länge det som sker kommer att klassas som plötsligt och oförutsett. ”När den gränsen passeras kommer vi att dra oss ur.” Vad det betyder är att det inte längre kommer gå att försäkra ditt hus mot exempelvis översvämningsskador. Något besked om ditt hus kommer gå den här framtiden till mötes vill inte Svensk försäkring ge. Det skulle leda till prisras direkt. Arbetarbladet.

VECKANS KLIMAT:
”Debatten handlar om allt – utom det akuta. ”Man kan vidare säga att det numer också går en relativt rak linje mellan misogyni och destruktivt klimatbeteende. Det är som att tanken på förstörelse och förgörelse blir ett manligt attribut här, till skillnad från det klassiskt närande och reproducerande kvinnliga. Vi pratar förstås oavsett om extremer. De flesta män är så klart fullt medvetna om att de också är betjänta av en beboelig planet.” Aftonbladet.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Demokratin som vi känner den är under hot. Den som inte ser det är naiv. Enligt tidningen The Economists demokratiindex har demokratin försämrats i stort sett alla undersökta länder under de senaste femton åren. ”Krafterna som bekämpar demokratin kan dyka upp var som helst, när som helst. De har ofta pengar. De är uthålliga. De saknar skrupler. Men deras största tillgångar är inte deras egna. Det är din och min naivitet. Att vi inte inser vad som är på väg att hända. Det är allvar nu.” Aftonbladet.

VECKANS KAMP:
”Väst understödde Afghanistan i tjugo år, sedan tog talibanerna över och nu är det helt tyst. I Norge är det ett politiskt trauma, vi gjorde detta för mänskligheten, för kvinnorna, vi använde oss av miljarder dollar för att försöka bygga en demokrati, men ingenting av det är kvar nu. Vi har ett ansvar mot det här landet, vad gick fel, vad kan vi lära oss av detta?” Åsne Seierstad aktuell med nya boken Afghanerna. Femina.

VECKANS BOK-TIPS:
”Som åklagare för hon kampen mot den gängrelaterade brottsligheten. Nu vill Lisa dos Santos ge större perspektiv på problematiken. I boken Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige, beskriver hon ett samhälle på väg i fel riktning, med ett rättssystem i gungning. Någonstans måste vi sätta stopp för detta.” Femina.

VECKANS FUNDERING:
”Varför gjorde då Chaplin en samhällskritisk film om ett extremindustrialiserat samhälle? Svaret sägs dels vara den insikt som slog honom av det han såg vid turnéer runtom i världen, där spåren av den stora depressionen blev tydliga för honom. Dessutom ska filmen ha inspirerats av ett samtal med Mahatma Gahndi, där Chaplin insåg hur modern teknik kombinerat med överordnat vinstintresse förstörde människors liv. Moderna tider. Charlie Chaplins tidlösa insikt. Läs hela här Tankesmedjan Tiden.

VECKANS DEBATT:
”Debatten om influencers tycker jag ofta är konstig. De beskrivs som ”makthavare” trots att de är helt underkastade kraven från olika företag som gör ”samarbete” med dem och plattformarna som de verkar på.” …”Den som inte är intresserad av att analysera sociala medier-företagen och företagen som köper influencers tjänster kommer inte heller att förstå fenomenet influencers. Men jag antar att det är roligare att tänka att ett gäng ytliga tjejer med tillgjorda röster liksom bara uppstod av sig själva.” Fanny.

VECKANS FEMINISM:
Varför är det vi som ska anpassa oss till den ekonomiska verkligheten? Är det inte samhällsekonomin som borde anpassas efter vår biologiska verklighet?” ”Gör andra val, få andra resultat”. Fanny.

VECKANS INSIKT:
”Stina Wollter förflyttar gränserna för vad en kvinna tillåts göra, vars liv i årtionden handlat om perfektion. Konsekvenserna för en kvinna som inte lyckats leva upp till detta har alltid varit stora. Men så plötsligt står hon där och ber oss släppa kontrollen och dansa i stället, med valkarna i vädret. Klart man blir provocerad, när man hela livet har bitit ihop och kämpat för att upprätthålla perfektion, tänker pelargonkvinnorna och går och sköter sina blommor.” Det är alltså inte bara män utan även kvinnor som reagerar med avsmak på hennes kroppsaktivistiska upptåg. Tankesmedjan Tiden.

VECKANS ORD:
”Detransition, eller att detransitionera, innebär att avbryta den medicinska behandling en har påbörjat för att transitionera från ett kön till ett annat. Det innebär alltså att avbryta hormonbehandling och att inte göra fler operationer för att ändra kroppen. Orsaken till att man avbryter medicinsk behandling kan också enbart vara motiverat av de hälsorisker det innebär att medicinskt behandlas för könsdysfori.” Detransinfo.
”-Vi lär se fler personer detransitionera (med livslånga men av behandlingen) och komma ut med vittnesmål de närmsta decennierna. Vulverine.

VECKANS KUNSKAP:
Tolkningsföreträde. ”Personer tillhörande en diskriminerad eller marginaliserad grupp har rätt att få definiera hur det tar sig i uttryck, vad som upplevs nedsättande och hur kampen skall föras. Personer som inte hör till gruppen kan fortfarande vara allierade eller ge sina tankar och åsikter men dessa väger inte lika tungt. Tolkningsföreträde innebär inte att alla inom en grupp tycker likadant.” Näthatshjälpen.

VECKANS HÄLSA:
”När man hela tiden konfronteras med andra perspektiv och lär sig tänka kring hälsa i andra banor än det standardsvenska ”Smärta + Alvedon = Problemet Löst”, då blir ens uppfattning bredare. Det är som att lära sig andra språk och nya skills, hjärnan och föreställningsvärlden förändras och kan aldrig nånsin klämmas in i en fyrkantig låda igen. Man behöver inte tycka om mig eller hålla med mig i allt, jag vill inte bli så intetsägande att alla gillar mig.” (Livet är inte antingen svart eller vitt, det finns gråskalor.) Läs hela hos Vulverine.

VECKANS CITAT:
Don’t spend another moment trying to prove yourself to people who have no intention or desire to understand you or anything about you. We are no longer seeking external validation. Enlightened Auntie.

VECKANS TANKESÄTT:
”Before seeking external validation, ask yourself, “What do I hope that person tells me?” Then tell it to yourself! What encouraging words do I need to hear right now? The words you want to hear from someone else will be far more powerful if you fully believe what they’re saying. journeystrength.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
It’s more important to make your children proud than your parent proud. The responsibility of each generation is not to please their predecessors, It’s to improve things for their offspring. / adamgrant.

VECKANS VISDOM:
Wisdom doesn’t come from experience. It comes from reflecting on experience.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Medveten förälder. medvetenforalder.

VECKANS LÄRDOM:
”The highest compliment from someone who disagrees with you is not ”You were right”. It is ”You made me think.” Instagram: adamgrant.

VECKANS TANKE:
Is it really possible that there are different versions of you that exist in the mind of everyone who knows you?
Yes! Each one perceives you, based on their own personality, and their relationship with you. What others think of you, is not what defines you. You are, what you think of yourself.
Know this: You are not responsible for the versions of you that exist in other people’s minds!

Dagens låt: sdms – Look at me that way

2 kommentarer

  1. Som vanligt bjuder du på massa klokheter. Idag gick Veckans tänkvärda citat rakt in i hjärtat på mig. Men visst är det så! Veckans visdom inte dum den heller. Trevlig helg på dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.