Trevlig helg / fredagslistan / tradition

Trevlig helg
Bild: Carina Olander Leva & bo Expressen.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Försöka strunta i alla komplex och vara glad åt den kropp jag har medan jag har den. Underbara Clara.
”Morfar skulle inte imponerats av min flit. ”Man får inte sabba ackordet”, sa han. ”Ska man hålla ett helt arbetsliv får man ta det lite vackert”. När Underbara Clara pratar om sin morfar i sitt Vinterprat i P1.
”Att man slutar läsa böcker, inte orkar gå på museum eller laga mat man tycker om – det borde vara ett varningstecken – inte ett gott råd! När man inte längre orkar göra det njutbara och sinnliga utan bara sina plikter – vad har man kvar då?” Underbara Clara.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Jag vill inte förändra mig själv i år. Tvärtom. Jag vill vara mig själv – istället.” …Att ha acceptans som ledord, att acceptera alla mina olika känslor och tankar, och fel och brister. Och att även acceptera detsamma hos andra människor. Fint om nyårslöften hos Trendenser.

VECKANS INSIKT:
Nytt år: Before you set your intentions for the new year, don’t forget to process the year that has passed. / yoga_girl

VECKANS FUNDERING:
Om någon frågar -Hur mår du? så förväntas jag svara: ”-Det är en synd att klaga. -Det finns de som har det värre.” Jag vill inte verka otacksam.

VECKANS GAG:
”-Get a life!” hälsningar från Greta.

VECKANS SÄMSTA:
”Att våra politiker lever i någon sorts parallell verklighet… ”Det är inte covid eller säsongsinfluensans fel att vi har en kris i svensk sjukvård. Det är snarare konstanta neddragningar under många år och ickesatsningar på vårdpersonal som har gjort att vi har det kaos som vi nu har. …Man kan inte spara på vården, den måste få kosta. Framförallt kan man inte spara på vårdpersonal. Personal måste ha bra arbetsvillkor och bra löner. Gärna fler händer också.” Läs inlägget hos Hanna.

VECKANS MILJÖ:
Ozonlagret. ”Illegala freoner spårade till Kina – kemikalierna förbjöds 1987. Freoner, på engelska CFC, eller klorfluorkarboner, är korta kolväten som var vanliga i drivgaser, exempelvis i kylprocesser, innan de förbjöds 1987. En av dessa, CFC-11 (fluortriklormetan), är extra reaktiv och det är utsläpp av denna freon som forskarna nu spårat till Kina. De förbjudna kemikalierna används inom byggindustrin, när isoleringsmaterial sprutas i bostadshus och andra byggnader. Om vi tittar på de här utsläppen som vi har identifierat till östra Kina, så ser vi att de motsvarar ungefär 35 miljoner ton koldioxid i atmosfären varje år, vilket motsvarar tio procent av Storbritanniens utsläpp. 2019. HBL.

VECKANS SAMHÄLLE:
Rubriker i tidningar… ”Nej det är inte en ”julaftonsmisshandel” Det är en man som är misstänkt för misshandel och grovt olaga hot på sin sambo. Nej det är inte ”läktarvåld” Det är män som väljer att misshandla andra män under en fotbollsmatch. Ord spelar roll. Ni journalister som når ut till många och som skapar rubriker och ingresser. VAD ni skriver, VEM som blir subjekt och som AGERAR spelar roll. Vem som osynliggörs spelar roll. Välj era ord.” Nina Rungs.
”När då en intervju med Annie görs, med såna möjligheter att lyfta hela det sjuka sjuka sjuka i hur vårt samhällsklimat ser ut, där kvinnor i offentlighet misstänkliggörs, ifrågasätts och får utstå hot och hat på ett sätt som till slut handlar om att leva eller inte – ja då väljs rubriken ”Jag gråter när lampan är släckt”. Det är förminskade. Och det är framförallt inte värdigt en sådan bra intervju eller person. Här är förslag på rubrik ”Jag kallas kontroversiell när jag tycker att jag står upp för ren anständighet.” Det säger så mycket mer om verkligheten vi lever i. Så mycket mer om Annie Lööfs verklighet. Och så mycket mer om vart vi ska rikta ljuset – på de krafter som tillåter och peppar att det här sker och inte på den som utsätts för det.” Läs hela hos Nina Rungs.

VECKANS FEMINISM:
”Jag har mött tjejer som skammat sig till den grad att de aldrig skulle våga berätta för någon. För de vet ju vad samhället säger – drack du alkohol, flirtade och hade urringning? Men snälla – du BAD ju om det. Vem är det vi hjälper när vi säger till kvinnor att de är MEDSKYLDIGA när de druckit alkohol eller flirtat? Inte är det en enda utsatt i alla fall. Däremot den som utsätter, och han vet att det är vad som kommer rädda honom.” Nina Rungs.

VECKANS ORD:
Tystnadskultur. ”Om du har undrat hur det kan komma sig att mörkertalet för våldtäkt är så stort så har du här svaret. Om du har undrat varför vissa håller tyst i månader, år, en halv livstid om vad de har varit med om och hur tystnadskulturen skapas – så är det just så här. Skuldbeläggande skadar inte bara den som utsatts – och lämnar minst lika djupa sår som övergreppet i sig – det hjälper framför allt gärningsmannen.” Läs hela hos Katarina Wennstam.

VECKANS DEBATT:
”Om du säger att kvinnor ska passa sig och bete sig så att de inte blir våldtagna, då utgår du från den otidsenliga och inte helt verklighetsförankrade föreställningen att män överhuvudtaget inte kan ta ansvar för sitt beteende (och om så är fallet så borde de knappt få lov att gå ut, än mindre ha maktpositioner).” Läs hela! hos Katarina Wennstam.

VECKANS TANKE:
Män våldtar kvinnor för att utöva makt. De tycker att kvinnan har betett sig på ett visst sätt. Eller så vill de straffa andra män genom att våldta deras dotter, fru eller släkting. …Vi ska ta hand om och skydda kvinnor som blivit våldtagna och männen ska bli straffade. Men vi borde sätta fokus på att tänka ett steg till; att förhindra att det ens händer. Är det en utopi att sträva efter ett samhälle där det inte förekommer våldtäkter? -”Men så har det ju alltid varit, det har förekommit i alla tider”… Män behöver väl inte fortsätta våldta av tradition?

VECKANS CITAT:
Tradition is just peer pressure from dead people
Traditioner är grupptryck från människor som redan är döda. Varför ska vi fortsätta att göra som vi alltid har gjort, om vi inte vill ha det så längre? Traditioner är till för att brytas! Om vi bara gör det utan att tänka efter varför! Religion, kultur, nyårsraketer, våldtäkter, heder, allt möjligt.

VECKANS BOK-TIPS:
Bli din egen hälsoingenjör, verktyg för metabol hälsa av Ewa Meurk.
”Utan kunskap blir du lätt offer för andra människor som tar makten över din hälsa.” …”En större kunskap och förståelse om hur farligt sockret och den processade maten är, skulle göra att fler blev mer försiktiga med vad de stoppar i sig. Skolorna borde lära ut biokemi istället för bullbak.” …”Det du behöver för att lyckas med en varaktig livsstilsförändring är alltså inte ännu en diet utan kunskap och verktyg för att mäta och analysera de hälsomarkörer som indikerar bukfetma och förhöjda insulin- och blodsockernivåer. Genom att återställa dessa obalanser åtgärdar du grundproblemet till din övervikt och ohälsa. Inte symptomen.” EwaMeurk.

VECKANS HÄLSA:
”Det händer väldigt ofta. I vårt dagliga liv träffar vi på människor som är fast i sitt sätt att tänka. De känner sig inte manade att genomföra förändringar, eller ens riskera att höra andras åsikter, i tron att allt som inte stämmer överens med hur de ser på saker och ting är fel.” Att ha ett öppet sinne betyder att lyssna på alla åsikter och inte vända sig om och springa sin väg.” Livet är en kontinuerlig inspiration.” Utforska sinnet.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Ett alternativ till den traditionella mammografin håller på att forskas fram på Chalmers. Istället för dagens, ofta plågsamma, röntgenundersökningar kan mikrovågor användas för att medicinsk avbilda bröstvävnaden för att säkrare upptäcka bröstcancer.? Metoden är särskilt användbar eftersom den också kan upptäcka tumörer i så kallade täta bröst.” Chalmers.
”Det var först på ultraljudet som man kunde se cancern i mitt högra bröst. Men eftersom det är en dyrbar form av undersökning, ultraljudet görs av en läkare så har jag hittills varit tvungen att tjata om att få göra en ultraljudsundersökning och inte den aggressiva mammografin.” Karin Björkegren Jones.
”Det är viktigt att kvinnor får allsidig information innan de fattar beslut att stråla sina bröst.” Kerstin Unger Salén.

VECKANS IFRÅGASÄTTANDE:
-Men så säger staten, myndigheterna, FHM, Livsmedelsverket, och de vill ju vårat bästa. Det kan vi väl inte ifrågasätta? Jo det är just det vi ska ibland, ifrågasätta! Vi måste hålla alla dörrar öppna och våga lyssna på flera olika åsikter i ett ämne. -Vi ska vara tacksamma att vi har det så bra. …Ja men vi kan alltid sträva efter att få det bättre. Vi är människor, egna individer, inte en skock får.

VECKANS VISDOM:
”Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på oss bara för att vi mår dåligt – ibland kan det till och med vara en smart lösning.” Det är onormalt att inte ha ångest. Boken Depphjärnan för unga av Anders Hansen och Mats Wänblad.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Allt är nämligen inte enkelt, och det hjälper inte att försöka tänka positivt för att saker och ting ska ordna sig. Inget ordnar sig. Någon måste göra det. Och den som lyckas bäst är den som är förberedd för det. Tänk positivt-maffian har under många år fått härska fritt…” Mattias Lundberg.

VECKANS TANKESÄTT:
”Det är möjligt att leva i nuet som tanke och vision är bra. Men i praktiken är det lika overkligt som ansvarslöst och definitivt inget som är speciellt hälsosamt. Att leva i nuet i sin förfinade form innebär att inte se bakåt och att inte oroa sig och planera för framtiden. Låter underbart, men allvarligt, det är väl ingen som kan leva så? Jag vill dock poängtera att jag egentligen inte har något emot nuet. Så länge som dået och framtiden också får vara med. Du kan inte påverka allt i ditt liv, men varför inte agera när du har möjlighet att förändra?” Mattias Lundberg.

VECKANS LÄRDOM:
-Men vad kan vi göra åt saken? Det där får nästa generation ta hand om. Ja, vad ska man svara när gamla människor tycker att det är försent att göra någonting åt t ex miljöförstöring? – Det är viktigt att fungera som en förebild för att förhindra att det inte sprids en känsla av maktlöshet. Det måste även ske förändringar politiskt, yngre generationer måste revoltera för att återta sin bestulna framtid. …Vi kan inte bara leva för stunden utan vi måste tänka långsiktigt och planera för framtiden, särskilt när det gäller miljön.

VECKANS ÅSIKT:
”Herregud vad jag skulle vara ensam om jag bara var vän med människor som tyckte samma som jag i allt. Grundläggande värderingar är bra, och en acceptans av åsiktsskillnader. Förmågan att skilja på sak och person. Prata om saker som ni har olika åsikter om, och tysta inte ner vetgirigheten, uppmuntra den istället så kan ni båda bli lite visare! Våga utmana din tankevärld!

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”När vi bestämt oss för att ogilla någon, slutar vi höra vad personen verkligen säger. Istället hör vi det vi förväntar oss.”
Instagram tomas_gunnarsson.
”De som går igång på småsaker hos andra kämpar med större saker med sig själva.” tomas_gunnarsson.

VECKANS KUNSKAP:
“Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience.”

VECKANS KÄNSLA:
Jag saknar att du längtar efter mig. Jag längtar efter att du ska sakna mig. Jag vill att du ska vilja ha mitt sällskap.

Dagens låt: Frank Sinatra – The way you look tonight

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.