Trevlig helg / fredagslistan / kunskap

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor julafton 2022.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att ha lediga mellandagar.

VECKANS GAG:
Ines på Instagram visar fina foton från Italien med mera, pinkines.
Braised beef cheeks with creamed potatoes. Ser gott ut!

VECKANS JOBBIGA:
Det är dyrt. Det skrämmer både människor och djur. Det skräpar ner med tungmetaller och plast i naturen. Det är farligt för de hanteras ofta på ett felaktigt sätt. Fyrverkerier orsaker också bränder. Det är främst män som köper fyrverkerier och smällare. Inte sällan är de alkoholpåverkade.
Snälla, sluta smälla – fyrverkerier, kinapuffar och andra smällare!

VECKANS SÄMSTA:
”Det är bättre att bekämpa antidemokratiska tankegångar, islamistiska likaväl som vitrasistiska, i öppen debatt och politisk kamp. Däremot bör man inte vara naiv. ”Liksom det finns högernationalister som vill diskriminera icke-svenskar, finns det islamister som vill införa antidemokratiska shariaregler i svenskt samhällsliv. ”Precis som den sekulära demokratin i Sverige har lyckats fördriva kristendomen från politik, rättsväsen, lagstiftning och administration, måste naturligtvis islam hållas utanför dessa områden.” Aftonbladet.

VECKANS RADIO:
Vinterprat i P1 och Kropp & Själ i P1.

VECKANS MILJÖ:
”Det enda du får spola ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. INTE våtservetter! De fem vanligaste sakerna som spolas ner är bomullstussar, tamponger, flytande kemikalier, våtservetter och tops. Tänk på att det kan få stora konsekvenser om du spolar ner saker som inte är lämpade för toaletten. Omfattande, dyra reparationer och orenat avloppsvatten som sedan släpps ut i vattendrag, är två av dem.” Viivilla.
”Våtservetter tillsammans med liknande material, som inte borde spolas ner i toaletten, gör att maskinerna måste rensas varje dag.” Och det blir dyrt! SVT.

VECKANS SOPOR:
”Sopsortering gör att vi måste importera mer sopor som bränsle till värmeverken. Det är den ökande sopsorteringen av plast, papper och mat i Sverige som fått konsekvensen att våra egna sopor till energiverken inte räcker till. Sveriges energiverk behöver därför importera mer sopor att förbränna. Det farliga avfallet oskadliggörs genom högtemperaturförbränning. Det går inte i längden att importera från länder där soporna vuxit till berg. Det är inte heller en framtidslösning för dessa länder. De måste utveckla teknik för att ta hand om sitt eget avfall. Därför behövs det en politik inom EU som driver på utvecklingen.” Bygg&Teknik.

VECKANS SAMHÄLLE:
Integration. Bostadsmarknad. Socialbidrag… ”When they demolish or renovate the buildings, usually the rent is much higher, so this kind of people are not able to pay the rent. They will search where rent is not that high. Basically, the municipality is pushing the problem somewhere else and they know it. ”Many people from ghetto don’t have a job or not want to work, therfore their income is coming from the government. Many of them have been living from the government money for years and it is not easy to put them to work, since they have learned to receive money by doing nothing. The social system is good and it helps you in many things, but many are taking advantage of the system. The system is built for those who are in need and as soon you can work or educate your self, the better it is for you and the government. Sadly many does not want hear that… ”If the system doesn’t work, it is a bad system. Compassion without long term vision is a misplaced compassion.”

VECKANS ORD:
”Det här är kanske det tydligaste exemplet någonsin på sport-tvätt (Sportswashing). Det Qatar önskar att uppnå är att visa världen en positiv bild genom världens största idrottsevenemang. Det finns ingen demokrati i Qatar, ingen pressfrihet, homosexualitet är olagligt. Regimen vill putsa bilden av landet och skaffa sig inflytande genom sporttvätt. Den utnyttjar idrotten.” Expressen.
En hel lista med nya ord 2022. Edge-Lord, Barbie-core, Epa-dunk, med mera i Aftonbladet.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Ett tips till journalister som vill leva upp till yrket och göra skillnad i Sverige under 2023: Ingen behöver fler ”reportage” upplagda som illa dolt och ignorant förtal. Om de ni intervjuar som ”motpol” (eller är de bara där som stoppkloss mot nytänk?) kommenterar evidens som implementeras med goda resultat utanför lilla Sverige med ”Det har jag minsann aldrig hört talas om, alltså finns det inget underlag och är kvacksalveri!” – hitta nya experter! Varför inte vara nyfikna, göra djup research bland de som verkligen KAN ämnet (ja, ni kan behöva vända er utomlands) och sparka uppåt nån jävla gång?” Läs hela inlägget plus kommentarer hos Vulverine.

VECKANS FEMINISM:
Ännu ett exempel på att kvinnor behöver kunskap om fertilitetförståelse och makten att bestämma över sin egen kropp: ”Det viktigaste är att sprida information, både kring hur lagstiftningen ser ut och om hur farligt det är med osäkra aborter. När en kvinna har information har hon makten i sina händer. Hon har möjlighet att ta beslut med sin reproduktiva hälsa i fokus, att använda preventivmedel eller att välja att avsluta en graviditet. Det innebär i sin tur att hon har möjlighet att studera, jobba och förtjäna sitt uppehälle utan att vara beroende av en man.” …Kenyas abortlagstiftning tillåter abort endast när moderns hälsa är i fara eller när graviditeten är ett resultat av våldtäkt. Ett djupt befäst socialt stigma innebär att många tar sin tillflykt till osäkra, riskfyllda abortmetoder.” Svenska Dagbladet.

VECKANS CITAT:
”The world isn’t getting dumber it’s just easier for dumb people to get their thoughts heard. ”We sure are dumb because of the lack of information, now we’re getting even dumber because we’re drowning in misinformation.”
…”Governments all over the world are spending less money every year for education. Dumb people are easier to rule.”?

VECKANS IRONI:
“It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

VECKANS INSIKT:
”Ensamhet är ett hot mot livet enligt vårt nervsystem. Idag kan vi konstatera att vi skapat ett samhälle där vi förväntas klara oss själva i stor utsträckning. …”Det är starkt belönande, på neural nivå, att umgås med andra öga mot öga. Förutsatt att vi upplever trygghet, respekt och omtanke.” Motivation.

VECKANS FUNDERING:
Society: Be yourself.
Society: No. Not like that.

VECKANS BLOGG-TIPS:
…”så många duktiga förståsigpåare som ska berätta för henne vad hon borde göra för att få styr på sitt liv. Herregud, hon har ett fantastiskt liv och är otrolig, låt henne köra på i den takt hon vill tänker jag.
Låt oss inte döma varandra för hårt. Vi vet egentligen så lite om helheten. Krickelin.

VECKANS BOK-TIPS:
Drunkna inte i dina känslor. Smakprov.
Och instagram-tips: Åsa Vikman Orkidebarnsverige.

VECKANS HÄLSA:
Finns det egentligen någon som gillar folksamlingar, ljud som man inte har kontroll över, stark belysning, dålig stämning, stökig omgivning, starka dofter, tidspress, att ta beslut?

VECKANS VISDOM:
Know this: You are not responsible for the versions of you that exist in other people’s minds.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
“To exist is to change, to change is to mature, to mature is to go on creating oneself endlessly.”

VECKANS TANKESÄTT:
Jag vill inte omge mig med ja-sägare. Det är utvecklande och berikande att ha olika åsikter och olika sorters vänner. Alla behöver inte tycka som jag. Jag vill hela tiden lära mig nya saker och nya synsätt. Jag följer många olika bloggar och sidor på nätet och har blandat instagramflöde. Vänner kan ha en hel del olika åsikter utan att jag ogillar dem för det. Jag tycker att det är bra att prata om allt. Och framför allt att våga ändra sin åsikt i takt med att man får insikt.
I början av ett nytt sammanhang vill jag inte prata mycket eller säga min åsikt. När jag känner mig mera bekväm kan jag prata mera öppet, men det är inte alltid lätt att vara sig själv. Ibland får man tassa på tå för att människor har olika triggers, och det är inte lätt att veta vad man inte får prata om.

VECKANS LÄRDOM:
”Lära dig att kallprata. Det första du bör göra är du går in i en ny konversation är att lämna alla fördomar bakom dig. Gå in i samtalet med attityden att alla är intressanta och att det är upp till dig att avslöja på vilket sätt.” Du behöver inte leva ett superspännande liv för att bidra till en konversation. Ibland räcker det bara med att vara en bra lyssnare.” Läs mera på Hälsoliv.

VECKANS TANKE:
When was the last time someone made you feel deeply understood?

VECKANS KÄNSLA:
Tänk att få vara sig själv. Tänk att få bli omtyckt för den jag är!

Dagens låt: Vance Joy – Missing piece

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.