Trevlig helg / fredagslistan / grateful

Trevlig helg
Bilder från Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Gratitude quotes.
På de små barnens önskelistor! Underbara Clara.

VECKANS TV:
Jag ser The Crown just nu.

VECKANS SÄMSTA:
”Under Black week lockar modeföretagen med låga priser för att få konsumenter att köpa extra mycket nytt. Vi vill därför påminna om något som det inte går att sätta röda prislappar på – mänskliga rättigheter. En snabb titt på lappen i din tröja kommer förmodligen visa att den är tillverkad i Asien. Men trots arbetsdagar på uppemot tolv timmar sex dagar i veckan har de anställda svårt att få ekonomin att gå ihop. Minimilönerna i exempelvis Indien och Bangladesh ligger på runt hälften av en lön som det går att leva på. Faktum är att majoriteten av anställda i klädindustrin inte tjänar en levnadslön, vilket får allvarliga konsekvenser för både människor och miljö.” Debattartikel i Aftonbladet.

VECKAN BOK-TIPS:
”Ordet gröt betyder inte längre gröt. I sista kapitlet i – där jag går igenom alla anmälningar jag gjorde under arbetet med boken – landar jag i slutsatsen att vårt språk har förlorat sin betydelse i butiken. Ordet ”grovt” i brödhyllan betyder sällan att brödet verkligen är grovt. Ordet ”frukt” betyder ofta att något innehåller ett sirapssött juicekoncentrat. Prefixet ”natur” har inget med natur att göra, utan finns på mat som rakt igenom består av ultraprocessade ingredienser. Nu har alltså även ordet ”gröt” tappat sin betydelse. Alex & Phil gick till domstol – får nu sälja sött fruktmos som bebisgröt.” Fejkmaten av Ann Fernholm.

VECKANS ORD:
”Karragenan, E 407, är ett ämne som livsmedelsindustrin extraherar från rödalger. Det används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i över tretusen olika svenska livsmedel. Misstankarna om att karragenan kan skada våra tarmar har fått norska Riksförbundet mot matsmältningssjukdomar (LMF) att agera. Fernholm.

VECKANS HÄLSA:
”När Orkla Foods Norge förklarade varför man har karragenan i en populär barnleverpastej var orsaken att man ville ersätta mättat fett med rapsolja. För att kunna göra det behövdes ett stabiliseringsmedel och då valde man karragenan. Det är så typiskt för livsmedelsområdet. Våra myndigheter varnar för det som egentligen är helt naturlig mat. Det leder till att industrin börjar manipulera maten och har i saker som är onaturliga för oss att äta.” Läs vidare hos Ann Fernholm.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Man möter sällan ordet ”bevis” i naturvetenskapliga sammanhang; det är ett begrepp som hör samman med matematik och logik. Där kan man med logiska regler verkligen bevisa att något måste vara sant; men det beviset gäller då bara inom matematiken och logikens abstrakta värld. I den fysiska verkligheten finns ingenting som vi kan veta att det är absolut sant. Eftersom det inte finns några säkra sanningar att utgå från är det inte möjligt att strikt bevisa något. Vetenskap handlar därför om att i stället finna så bra modeller och beskrivningar av verkligheten som möjligt. I stället för ”bevis” talar man om ”evidens” eller ”belägg”. Något som är djupt förankrat i den vetenskapliga traditionen är man inte tror att man sitter inne med den slutliga sanningen. Målet för vetenskapligt arbete är istället att få fram de teorier som fungerar bäst. Det gör man genom att ständigt ifrågasätta sina teorier och testa sina hypoteser. Även sedan länge accepterade och etablerade teorier, som evolutionsteorin, omprövas ständigt.” Erkell Göteborgs universitet pdf.

VECKANS FEMINISM:
50-talistgubbar… ”Man önskar ju att de skulle se sitt eget arv, hur deras barn och barnbarn kommer minnas dem, och göra en sista minuten-helomvändning, men det där med eftervärlden ligger tyvärr inte heller i deras intresse. Det berör ju faktiskt inte dem.” Berörande inlägg hos Vulverine.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Nathalie Steffner.

VECKANS VISDOM:
Åldrandets gåta. Kost, träning, meditation, andning, självbild.
”Psykoneuroimmunologi är forskningen på b.la stress, trauma, sorg och ilskas effekter på immunförsvaret och den fysiska hälsan.” Läs om åldrandets gåta och lösningar hos Martina Johansson.

VECKANS TANKESÄTT:
When was the last time someone made you feel deeply understood?

VECKANS CITAT:
“Vänskap föds i det ögonblick när en person säger till en annan: ‘Va! Du också? Jag trodde att jag var den enda.” -C.S. Lewis-

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Hur skaffar man vänner som vuxen? Utforska sinnet.

VECKANS FUNDERING:
”Ensamhet är en känsla av missnöje och att något saknas, som uppstår när man inte har den grad av social kontakt som man skulle vilja ha. Alla kan känna sig ensamma då och då, men det finns även många som känner ensamhet större delen av tiden. Man brukar dela in ensamhet i två olika grupper, social ensamhet och känslomässig ensamhet.” Orsakerna till ensamhet.

VECKANS INSIKT:
En reserv. Inte ett första val. Får vara med ibland, om det finns plats eller om någon annan fått förhinder.

VECKANS TANKE:
Förtvinar.

Dagens låt: Jennifer Hudson – One night only

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.