Trevlig helg / fredagslistan / yin yang

Trevlig helg
Bild: via Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Mental spänst är att ha tillgång till många olika sätt att tänka och agera, och att kunna hoppa mellan de olika sätten. Slösa inte tid på sådant som inte utmanar ditt intellekt. Tro inte på allt du tänker och tänk många tankar, gärna så olika som möjligt. Sök kunskap. ”Om du inom tio sekunder kan komma på fem olika sätt att fälla ett träd så är du mentalt spänstig. Om du tar det påståendet bokstavligt och inte fattar att det är en metafor så är du inte mentalt spänstig.” 🙂 Lena Ljungdahl.

VECKANS TV:
Jag gillar Svenska Nyheter.

VECKANS SNACKIS:
”Vi har fri press i Sverige. SVT är helt helt fristående från regeringen, och det är ju inte helt ovanligt att man häcklar även regeringen.” Magdalena Andersson om Svenska Nyheter.

VECKANS GAG:
You are my people.

VECKANS SÄMSTA:
”Enligt den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har över 150 personer hittills dödats i samband med de landsomfattande protesterna – en siffra som vida överstiger den iranska regimens officiella dödstal.” DN.
”Irans stats-tv har inlett så kallade tv-bekännelser där gripna människor tvingas erkänna framför kamera.” SR.

VECKANS ORD:
”Tyvärr så finns det något som kallas ”pinkwashing” och det betyder att företag kan “tvätta sig rena” genom att placera hjälporganisationers symboler på sina förpackningar.” Läs mer den rosa lögnen hos Eva-Lotta och hos Martina och hos Karin.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Think before you pink! ”I rosabandet-kampanjen eller cancerforskningen ser du aldrig några förebyggande råd, inga alternativa mediciner, inga kostrekommendationer, ingen funktionsmedicin eller “alternativa” mera hälsosamma vårdformer beskrivas…? Fokusera på Breast Health Awareness, ge råd om de verkliga orsakerna till cancer och sprid kunskap om förebyggande friskvård.” / Eva-Lotta Ryd.

VECKANS POLITIK:
”Gasen som läcker är metan, en mycket kraftfull växthusgas. Läckorna ligger i svensk respektive dansk ekonomisk zon, och allt talar för att det är sabotage – bland annat har det sprängts i området kvällarna innan läckaget upptäcktes. Ingen har tagit på sig ansvaret, men både motiv och förmåga finns i princip bara hos Ryssland som har intresse av att priserna på gas går upp och att skapa instabilitet i norra Europa (så fokuset förflyttas från Ukraina?).” / Soxbo.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Indianerna levde också i symbios med naturen, marken ägdes av ingen. Därför ansåg den vite mannen att det var ok att bara ta den. ”Dalfolket brukade marken gemensamt. De flyttade med sina djur till fäbodarna efter var betet fanns. I skogen fälldes de träd de behövde, men inte mer, inte för att lägga på hög. Det var ett annat sätt att förhålla sig till Moder jord.” …I feng shui och kinesiskt medicin kretsar det mesta kring yin och yang – att vi behöver båda delarna. Energin och stillaståendet. Jag gillar dessa ”icke-ord” som för mig inte har någon koppling till vilket kön du fötts med. Det är bara olika sätt att förhålla sig, olika sätt att se på världen.” Girigheten och tilliten / Andebark.

VECKANS FUNDERING:
Symbolen Yin och yang åskådliggör en strävan efter balans på ”manligt” och ”kvinnligt”. ”Ett patriarkat eller ett matriarkat innebär obalanser. Just nu är det stor obalans i världen. Både inom oss och i världen i stort. Den förhärskande energin i världen är just nu yang. Detta syns bland annat på att objektivitet och riktning har gjorts så viktigt att simultankapacitet (förmågan att se helheten) och känslor fått stå tillbaka under lång tid.” Patriarkatet, en fråga om obalans. / Tommy.

VECKANS VISDOM:
”The Yin and Yang always remain in a balanced state. However, destruction is inevitable if one state becomes dominant over the other state. According to Scholars, The imbalance between Yin and Yang can give birth to unforeseen disasterslike drought, war, pandemics, floods and whatnot. Next time you witness a natural disaster, just know that the balance of Yin and Yang has been disturbed by the Earthlings.” Medium.

VECKANS MILJÖ:
”I kontrast till konstant produktion, konstant konsumtion, överfulla kalendrar, flygresor, banklån, utbrändhet och antidepressiva låter asketism inte tråkigt, utan lockande.” Greta Schuldts via Maria Soxbo.

VECKANS FEMINISM:
Anna Bennich i TV4 Nyhetsmorgon. annabennich_

VECKANS HÄLSA:
Vad matar vi våra barn med? Ultraprocessad ”mat”. / Living by Miriam.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Våra axlar är gjorda för att hänga och sträckas ut. Dom kräver det! Och det är en grundläggande och viktig faktor för att optimera axelhälsan. Idag använder vi knappt våra armar ovanför huvudet längre. Dom blir stelare, skörare med trängre och sämre förhållanden. Att hänga passivt, där du slappnar av helt, stretchar ut och konditionerar strukturerna som blivit stela. Naprapat Jonas.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Kosttillskott. 4health.
Kolesterol-skräck Martina Johansson.

VECKANS CITAT:
Kommer du ihåg när du var liten och ramlade på studsmattan och kunde inte ta dig upp för att alla andra fortsatte hoppa? Det är så det är att vara vuxen. thetypicaljag.

Dagens låt: Cornelia Jakobs – Rise

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.