Trevlig helg / fredagslistan / demokrati

Trevlig helg

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Vilka ben! Vilken pondus! Vilken näsa i vädret! (och dessutom en gravitationstrotsig stjärt!) Ni må tro att herrarna trånade.” Detta ska bli mitt nya mantra som jag upprepar för mig själv när jag har en riktig skitdag. Härliga kommentarer hos Underbara Clara.

VECKANS GAG:
Pro-life.
Hur låter en alligator?
Muskler.
Agne & Svullo. SVT Humor.

VECKANS TV-TIPS:
Fråga Lund! svtplay.

VECKANS HISTORIA:
Veckans historiska händelse, The end of an era, Queen Elizabeth II är död. Hon regerade i 70 år.

VECKANS ENERGI:
”Problemet är att både vind och sol är starkt väderberoende och inte lika pålitlig som kärnkraften. Hur mycket man än bygger ut dem ger de inte ett stabilt elnät så länge sol och vind inte går att lagra under längre tid. Förnybar energi och kärnkraft kompletterar varandra.”? Läs hela på Aftonbladet.

VECKANS SÄMSTA:
”Det finns länder där fascister och extremister på riktigt är ett hot mot människor. Där folk misshandlas eller arresteras för att ha ”fel” åsikter, eller trakasseras i vallokaler. …”Demokrati betyder inte att slippa konfronteras med dem vars åsikter man avskyr, utan snarare om att vi ska kunna hantera åsiktspluralism genom politisk debatt och fri åsiktsbildning.” unt.se

VECKANS POLITIK:
Valet och kvalet. ”Det kan vara otroligt obehagligt att prata politik med någon om det visar sig att man tycker olika. Men det kan också vara nyttigt och utvecklande. Jag tycker inte att vi ska vara så rädda för vad folk tycker så länge vi fortsätter prata. Att känna starkt för något är nästan alltid bättre än att inte bry sig om någonting alls.” Underbara Clara.

VECKANS SAMHÄLLE:
”När världen kom till Ronneby” på SVT Play. Finns mycket viktigt i den. Bl a en professor som i mina ögon sätter ord på själva grund-problemet: Sverige är ett land som är uppbyggt på att man arbetar och betalar skatt. Sedan får man ta del av vård, utbildning, hjälp och stöd via skattemedel. Om ett stort antal människor inte arbetar, inte betalar skatt men ändå får ta del av allt skattefinansierat kommer det ofelbart att bli motsättningar.” Från ett inlägg om politik i Krickelins blogg.

VECKANS ORD:
Konsensus är överenskommelse inom en grupp människor. ”Konsensusbeslut består sålunda ofta av kompromisser.”

VECKANS TANKE:
”…att hålla ihop i oenighet är demokrati, att tycka olika och respektera varandra.”

VECKANS CITAT:
The greatest enemy of knowledge is the illusion of knowledge.

VECKANS MILJÖ:
”Om 20 år kan det finnas mer plast än fisk i haven. Överproduktion och nedskräpning skapar allvarliga miljö- och hälsoproblem och många vill se ett globalt bindande avtal om produktion och hantering av plast. Problemet är att de intressen som vill annorlunda är starka.” Läs mera och se bilder på Utrikesmagasinet. Skräp-ön i Stilla Havet tre gånger större än Frankrike. Searchmagazine.

VECKANS FEMINISM:
Här kan du provläsa lite ur Jenny Koos bok Fertilitetsförståelse.

VECKANS KÄNSLOR:
Being a “good kid” often meant being “mature”— we were often praised for not having big feelings, not making messes, not making noise. The thing is …kids really need to have big feelings, make messes, and make noise sometimes. “Good” kids can often grow into anxious adults. / Dr. Glenn Patrick Doyle.

VECKANS STÄD-TIPS:
”Tänk om allting du äger har en och endast en bestämd plats där de hör hemma. Så fort du inte använder saken ifråga lägger du tillbaka den och så fort du behöver den igen vet du exakt var den ligger.” Du sparar tid och energi på att slippa leta efter saker. Minimalisterna.

VECKANS UTTAL:
15 German brands YOU, Americans, pronounce WRONG! Lyssna här på Feli from Germany.
Det där med uttal. ”Nike rhymes with ”bike”, doesn’t it? Well, no, actually it rhymes with ”spiky”. Nike chairman Philip Knight has confirmed the correct way to pronounce the brand’s name, after two men sent him a letter asking him to circle either ”Ni-ke” or ”Ni-key” and answer what they called ”one of life’s big unanswered questions”.” The Guardian.

VECKANS HÄLSA:
Följ Johannes Cullberg för tips om kost och hälsa.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Nextlevelbiohacking.

VECKANS PRIORITERING:
”Föreställ dig livet som ett spel där du jonglerar fem bollar i luften. Du kallar dem arbete, familj, hälsa, vänner och andlighet, och du håller alla dessa i luften. Du kommer snart att förstå att arbetet är som en gummiboll. Om du tappar den kommer den att studsa tillbaka. Men de andra fyra bollarna: familj, hälsa, vänner och andlighet är gjorda av glas. Om du släpper en av dessa kommer den att vara oåterkalleligt ärrad, märkt, ha hack, vara skadad eller till och med ha gått i bitar. De kommer aldrig att vara densamma. En glaskula är inte bara mer ömtålig än en gummiboll; den är också mer värdefull. När vi ägnar oss åt att hålla gummibollen i luften riskerar vi att de andra kraschar till marken.” Motivation.

VECKANS INSIKT:
Know this: You are not responsible for the versions of you that exist in other people’s minds.

VECKANS FUNDERING:
“To measure the quality of your life, simply do nothing, and see how it feels.” Are you at ease just sitting in complete silence and not doing anything?

VECKANS VISDOM:
Brilliant things happen in calm minds. Give your mind a chance to rest from the overwhelming world. Just take the time to do nothing and be calm. If we never give our minds a rest, is it any wonder that we start to get stressed out? You won’t achieve brilliant things. Headspace is all about learning how to create the right conditions for the mind to become calm.” Mindfullness exercises.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
There is nothing in this world that can trouble you as much as your own thoughts.

Dagens låt: Sam Cooke – Another Saturday Night

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.