Trevlig helg / fredagslistan / energi

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Pink Pillow är en vacker, snabbväxande lyckoklöver Oxalis som översållas av små, rosa blommor i maj-oktober. Den på bilden tillhör min jobbarkompis.

VECKANS GAG:
Offensive?
Låttexter vi sjöng fel på…
Make machine gun noise.
Font choise matters.
Barnen tävlar.

VECKANS TV-TIPS:
Jag tipsade om Det svenska modet på SVT play förra fredagen och nu när jag sett alla avsnitten måste jag verkligen upprepa detta tipset!

VECKANS BOK-TIPS:
Jag har inte läst den, ännu, men blev väldigt nyfiken på att läsa Den lodande människan. Havet, djupet och nyfikenheten av Patrik Svensson.

VECKANS SÄMSTA:
Enligt Säpo har hoten mot demokratin breddats på ett övergripande plan.
Mannen, i Visby under Almedalen i år, har en allvarlig psykisk störning. Det är ett genomgående drag när det gäller ensamagerande att det finns inslag av psykiska problem. De är ofta alienerade, arbetslösa, det kan finnas inslag av missbruk, och så psykisk ohälsa, blandat med olika ideologiska resonemang. En viktig fråga framöver är att satsa på en fungerande psykiatri. Det är en sån fråga som politiker har en tendens att glömma bort eftersom man gärna fokuserar på annat, som fler poliser. Men det mjuka förebyggande arbetet är väldigt viktigt. SvD.

VECKANS POLITIK:
”Vi lever i en demokrati. Ta den inte för given! Rösta på det minst dåliga då. Vi måste orka läsa på så pass mycket att vi kan gå och rösta. Oavsett vad man tycker så jobbar man och betalar skatt. Denna gemensamma påse med pengar ska någon ha hand om. Vem vill du ska förvalta dessa pengar?” via inlägget Vad får dig att inte rösta? hos Underbara Clara.

VECKANS INSIKT:
Här finns SVTs valkompass. …Men det finns inga frågor som berör frihet, demokrati, yttrandefrihet och värnandet av vår grundlag. Och med det frågan om vaccinationsbevis. Notera att detta inte handlar om huruvida man är för eller emot covid-vaccination, utan om frihet att välja. Läs hos 4health.

VECKANS ENERGI:
Varför har vi en energikris? Det handlar om ”Stora generatorer!” Jan Blomgren förklarar.

VECKANS MILJÖ:
”Sommarens torka i Europa visar återigen hur en ökad vattenbrist kan slå mot människor, ekonomier och samhällen. Vår analys pekar på att läget kan bli långt värre framöver. Det går inte längre att blunda för riskerna, vi behöver brådskande åtgärder här och nu, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.”

VECKANS SAMHÄLLE:
”I Sverige har vi en abortlag som litar på att kvinnan är den som är bäst lämpad för att fatta beslut om sin kropp och sitt liv och hon behöver inte förklara sig. Kvinnors abortskäl kan sammanfattas som huvudsakligen grundade på en önskan om planerat föräldraskap.” KI.

VECKANS ORD:
Samvetsfrihet. ”Nej till samvetsfrihet. Fallet med en barnmorska som av religiösa skäl inte vill utföra aborter har väckt frågan om en samvetsklausul för vårdpersonal. Men Läkarförbundet anser att en sådan bestämmelse hotar den fria aborträtten. ”Tycker du att en arbetsgivare ska kunna säga nej till att anställa en person som inte vill utföra aborter? – Det är väl rimligt att en arbetsgivare förutsätter att man kan fullgöra sina arbetsuppgifter, och är det en klinik som utför många aborter bör man kunna säga nej till att rekrytera en sådan person.” Läkartidningen.

VECKANS TANKE:
Det är som att utbilda sig till konditor men bara vilja baka vackra bröllopstårtor och inga andra beställningar?

VECKANS FEMINISM:
”Inte ens en man som stampat ihjäl en kvinna får frågan om han hatar kvinnor. Men kvinnor som kämpar mot våld mot kvinnor får frågan om manshat och det är fan inte klokt.” / Katarina Wennstam

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Jag är så himla glad över att vi kunde göra det här för henne och jag är väl medveten om att inte alla kan det, vilket gör mig extra tacksam. Jag vet hur det är att vara utan stålar och det är viktigt att uppskatta saker och ting.” Resan till New York. Vilket fint inlägg detta var! Monas universum.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Moln som föreställer saker: adailycloud.

VECKANS HÄLSA:
”Vi behöver radikalt modernisera våra kostråd, vi behöver servera näringstät mat i skola och förskola, vi behöver gå från sjukvård till friskvård, från symtomdämpning till förebyggande.” Läs hela inlägget 4health.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
My standards are high because I can provide what I require.

VECKANS CITAT:
“If you are depressed you are living in the past.
If you are anxious you are living in the future.
If you are at peace you are living in the present.”

VECKANS FUNDERING:
Men folk står inte ut med att vara i nuet? Det är jobbigt och stressigt och många ägnar sig åt verklighetsflykt. Varför man flyr kan ha flera orsaker och det kan var både bra och dåligt med verklighetsflykt.

VECKANS VISDOM:
Sometimes all a soul needs to hear is: I see you. I feel you. I have faith in you.

Dagens låt: Dermot Kennedy – Something to someone.

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.