Trevlig helg / fredagslistan / jordbruk

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Att kalla lejonet för djurens konung är lite galet. Den verkliga härskaren är lejoninnan.” (eller rättare sagt lejoninnorna.) Se detta fina program i två delar, Världens natur på SVT.

VECKANS GAG:
Oh my gawd dog!
Puss från bebis.
Cyklister och all deras utrustning.
Det kliar! Elefanten.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Do we actually want people to change for the better, or do we want to punish and shame them until they have no dignity left? What will satisfy the mob? If no apology is ever good enough for most mobs, then what is the ultimate goal? Because it never seems to be rehabilitation.” / AfricaBrooke.

VECKANS SÄMSTA:
Skogsbränder i Kalifornien. Det är verkligen tragiskt när en brand rör sig så här snabbt och i princip förstör ett helt samhälle… Aftonbladet.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Sex utan kondom kan räknas som sexuellt ofredande om partnern enbart sagt ja till skyddat sex. Det slår en domstol i Kanada fast. ”Att inse att kondomanvändning kan vara en del av den sexuella aktiviteten är också det enda sättet att respektera samtycke vid varje sexuell handling, varje gång”. ”Eftersom bara ja kan betyda ja, och nej betyder nej, kan ’nej, inte utan kondom’ inte betyda ’ja, utan kondom’”. SVT nyheter.

VECKANS FEMINISM:
”Snubbarna backar varandra även om kompisen anklagats för våldtäkt. Kvinnor backar inte ens varandra om vi använder fel ord”. Kraven på perfektion är ibland extrema, påtalar Bianca Kronlöf och nämner att kvinnliga skribenter som anses säga något ”lite fel” kan stämplas som problematiska av andra kvinnor. Antingen är du Moder Teresa eller så kommer du få så mycket kritik att det är jobbigt. Det känner männen av i det feministiska samtalet. …Man är rädd för att få en smäll om man sticker ut hakan.” Sydsvenskan.

VECKANS MILJÖ:
”Är det verkligen bättre för miljöns skull att skippa svenskt småskaligt lokalproducerat kött från en bonde som är passionerad kring sina djur och vill skapa en hållbar produktion av kött …och i stället köpa veganska alternativ som är gjorda av vete, soja, majs och liknande? Denna storskaliga engrödesproduktion minskar den biologiska mångfalden, utarmar jorden på mineraler och näring, använder sig av bekämpningsmedel och konstgödsel, har långa transporter, har giriga företag och giriga aktieägare. Läs inlägget i sin helhet hos Hanna. (…apropå Bill Gates bok, läs mera i Expressen och Nya Dagbladet.)

VECKANS ORD:
Oxytocin. Detta är vad jag också pratar om, när jag hellre rekommenderar träningsformer som zumba, simning, folkdans m.m. än löpning, crossfit eller högintensiva intervaller till kvinnor med menscykelproblem. Unisona rörelser i grupp och träning där vi NJUTER i våra kroppar aktiverar oxytocin. Att kuta aktiverar instinktivt stressystemet. SJÄLVKLART ger detta effekter på våra sexhormoner och märks i menscykeln! (Motsatsen till trygghetssystemet, är fäkta/fly-responsen fightorflight som aktiveras via binjurarna; cortisol + adrenaline.) Oxytocin nedreglerar den stress du inte kan vila/tänka dig ur. Det är därför vi blir glada/lugna när vi sjunger mantra i grupp, virkar, klappar djur, eller ligger med varann. Det är grunden till mänsklig överlevnad, lika mkt som kamp. Läs vidare hos Vulverine.

VECKANS INSIKT:
”Jag har knäckt förhållandekoden. Receptet på en bra relation. Och det är att låta sin man greja med det han grejar med, hur länge som helst. …Egentid betyder helt enkelt olika saker.” / Isabella Löwengrip.

VECKANS VISDOM:
Vi ber om ursäkt för mycket. Vid vissa tillfällen kan det passa att byta ut förlåt mot att säga tack. Istället för att säga Förlåt att jag är sen! kan man prova att säga Tack för att du väntade på mig! Läs vidare om detta.

VECKANS CITAT:
”Måste alla veta vem just du är? Hur kan du vara säker på att andra är intresserade av just dina åsikter? / Henrik Hermansson.

VECKANS HÄLSA:
”Till att börja med måste vi komma ihåg att man inte kan klassificera alla man har meningsskiljaktigheter med som giftiga, och ej heller personer vars personlighet inte passar med ens egen.” Stegförhälsa.

VECKANS FUNDERING:
Eliminate toxic people from your life.” -I got eliminated. but am I toxic?

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Jag kan inte tassa runt på tå och anpassa mig hela tiden, jag måste få vara mig själv. Överanalysera inte. Sluta sträva efter perfektion. …Allting handlar inte om dig.

VECKANS TANKE:
Success isn’t about how your life looks to others. It’s about how it feels to you.

Dagens låt: Benny Blanco, BTS, Snoop Dogg – Bad Decisions

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.