Trevlig helg / fredagslistan / hälsa

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Till dig som ännu inte inlett en par-relation vill jag säga. Låt ingen jävel ta din frihet, förminska dig, styra dig, tämja dig, lägga sig i vem du umgås med, hur du klär dig, om din urringning är för djup, dina klackar för höga, dina skämt för låga, eller om din mejk eller ditt garv är för mycket. Du har bara ett liv och det är ditt och bara ditt.
Och du som har barn, det här är ditt viktigaste jobb som förälder: Lär din dotter att hon är värd respekt, och lär din son att visa respekt.” Läs eller lyssna på Mian Lodalen.

VECKANS GAG:
Rätt svar men
Pennvässare.
Zooma, zooma, zooma…Vaskange.
Telling people about… when I wasn’t asked. enlightndhippie.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
just_an_artist_questioning (Det känns bekvämt… men det är någonting som inte stämmer. Många lager som hindrar mig från att se sanningen?)
uselessplastic (There is no such thing as “throwing something away”. It always ends up somewhere…)
henrikwahlstroem (till alla män) 🙂
nordic_scott (Ta snyggare selfies! Foto-tips)

VECKANS SÄMSTA:
Incels. ”Genom hela boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris” kan analysen sammanfattas med: det är kvinnornas ekonomiska och sociala oberoende som lett till männens kollaps. Inte det lite mer rimliga: det är männens oförmåga att hantera kvinnors oberoende som är problemet. Och i vissa fall: det är männens kvinnohat som är problemet. Den boken hade jag önskat att få läsa.” Läs hela inlägget hos Nina Rungs.

VECKANS FEMINISM:
Hur kvällstidningarna skriver sina rubriker… Vem som är aktivt subjekt och vem som är objekt. Att den som misshandlar eller våldtar eller till och med mördar ska beskrivas som den aktiva. För om ni inte gör det så ser det fortfarande alltid ut som att kvinnor är problemet. ”Kvinna misshandlad. Kvinna misstänkt våldtagen. Kvinna mördad.” Alltid dessa kvinnor som på något märkligt vis alltid håller på och misstänks vara våldtagna.” Läs hos Nina Rungs.

VECKANS FUNDERING:
”Medan vi fortsätter stämpla kvinnor med ”fel åsikter” på nätet som ”problematiska”, rentav hatiska och farliga så fortsätter män begå våld och hatbrott mot alla håll. Men det tycks mer bekvämt att fortsätta fokusera främst på kvinnors tillkortakommanden och brister. Bekvämt för kollektivet män.” / Cissi.

VECKANS MILJÖ:
”Världens istäckta områden håller på att försvinna allt snabbare. Skandinavien kan inom en snar framtid se fler laviner, medan områden kring Himalaya kan få problem med vattenkvaliteten – det slår FN:s klimatpanel fast i en ny rapport om klimatförändringarna.” SVT.

VECKANS ORD:
”Kulturell appropriering innebär att en person som tillhör en majoritetskultur anammar särdrag från en minoritetskultur eller kultur med låg status, utan att visa tillräcklig respekt för den senare kulturen.” Wikipedia.

VECKANS SAMHÄLLE:
New public management (NPM) resultatstyrning.
”En förklaring bakom den allt mer pressade situationen för svenska elever med höga stressnivåer är styrsystemet “new public management” inom offentlig sektor. …”det mänskliga försvinner i dagens skola. Det är väldigt tydligt att skolan tappar fokus på kunskap och lärande när det blir sådant fokus på prestation. Vi presterar ju för att vi ska lära oss och för kunskapens skull, men det paradoxala blir att lärandet tonar ut när det bara blir viktigt att bocka i rutorna. Elever mår faktiskt bra av att lära sig saker och att upptäcka att de utvecklas, men det finns det ju ingen tid för. Istället lägger många elever skulden på sig själva när de inte klarar av kraven.” SVT.
Rekordhög ohälsa bland svenska elever. SVT.

VECKANS CITAT:
”Love felt by the parent does not automatically translate into love experienced by the child.” Don’t let those little moments of pride and joy slip away unmentioned. If you feel a positive emotion about someone, tell them. Unexpressed positivity is futile. Good will is meant to be communicated.” Gabor Maté.

VECKANS HÄLSA:
”När någon drabbas av en allvarlig sjukdom eller till och med dör, och omgivningen säger att hon eller han var så himla frisk och vältränad tänker jag alltid på att psykologisk och emotionell status INTE syns utanpå!” Läs hela inlägget hos Martina Johansson.

VECKANS INSIKT:
”Att mitt liv inte kan gå ut på att undvika sjukdom till varje pris genom att äta och träna perfekt och sen bara glömma allt det andra, typ relationer till andra människor och att skratta ofta!

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Can we normalize not confusing someone’s free time with their availability. Say ”I’m not available because I don’t want to be busy”.

VECKANS TANKE:
”Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det”. Du mår som du tänker. Artikel i tidningen Land.

Dagens låt: Anne-Marie & Little Mix – Kiss my (uh oh)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.