Trevlig helg / fredagslistan / vetenskap

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2010.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Semester, typ.

VECKANS GAG:
Människor vill känna sig lyssnade på.
Ser du glada människor som sträcker upp armarna i luften?
Att dela sin kaka.
Government, media, pharmaceutical industry…

VECKANS SÄMSTA:
Alabama, delstaten med de strängaste abortlagarna i USA. Här riskerar en abortläkare 99 år i fängelse om hon fortsätter utföra sitt jobb. Det känns som en mardröm… Aftonbladet.

VECKANS SAMHÄLLE:
”I need someone to explain to me why it’s always “if you can’t pay rent, buy fewer lattes and avocado toasts” and not “if you can’t pay your employees a living wage, buy fewer yachts, rockets and spacecraft”. Explain it to me like I’m in kindergarten. / Junker.

VECKANS FUNDERING:
Your salary is the bribe they give you to forget your dreams.

VECKANS FEMINISM:
”Vi måste börja fråga oss vad skillnaden på ”jämställdhet” och det som ligger i kvinnors intressen är. Det som ser ut att vara ”lika” eller ”jämställt” på ytan är inte nödvändigtvis det. Vi måste börja fråga oss varför den ”jämställdhet” som gynnar män ofta anses som så mycket mer angelägen att genomföra.” Läs hela inlägget! hos Fanny.

VECKANS INSIKT:
”Kvinnor är förtryckta för att män behöver oss. De behöver vårt arbete och vår reproduktiva förmåga. Utan oss skulle samhället inte fungera.” / Fanny.

VECKANS TANKE-UTMANING:
”Det är en efterfrågestyrd verksamhet där privilegierade betalar för tjänster som leder till att de underprivilegierades barn omplaceras permanent och byter namn och kultur. Detta äger rum i länder där kvinnor har svag position, korruptionen är utbredd och rättssäkerheten för de underprivilegierade är obefintlig. Inte sällan handlar det om regimer som systematiskt förtrycker minoriteter och regimkritiker.” Läs mera om adoption på kontot stulen_identitet.

VECKANS ORD:
Vetenskap. ”Det är skillnad mellan att uppmana till ett vetenskapligt förhållningssätt och att uppmana människor att tro på vetenskapen som en auktoritet. Det förra speglar idén om att utvärdera påståenden med hjälp av vetenskapliga metoder. Det senare är att betrakta vetenskapen som en religion eller ideologi, som människor ska underkasta sig genom att okritiskt acceptera påståenden från rätt avsändare. Poängen med vetenskapen är att dess teorier, till skillnad från religiösa dogmer, utsätts för granskning. Kunskap är provisorisk, och det finns en förväntan om att vissa av dagens dominerande teorier kommer att förändras när forskningen gör framsteg. Antingen genom att teorierna vidareutvecklas och nyanseras, eller genom att de ersätts av konkurrerande teorier.” SvD.

VECKANS VISDOM:
”Jag tycker att vi alldeles för ofta jämför våra svagaste sidor med andras starkaste sidor.” Om att framstå som en så himla duktig mamma. Underbara Clara.

VECKANS CITAT:
”Mitt mål är att mina tre döttrar ska tycka att jag är lite pinsam, men att de i samma andetag ska känna att fasen vad kul hon verkar ha. Deras mamma, alltså jag, dansar för yvigt, skrattar för högt, har för höga klackar, för fula trosor, äger alldeles för stora hattar och är alldeles för kär i sin man. När de tittar på mig ska de aldrig fyllas av en rädsla för att bli äldre, tvärtom, de ska känna peppen. / Emma Hamberg.

VECKANS HÄLSA:
Syntetiskt K-Vitamin till nyfödda per automatik ”för säkerhets skull”, men varför gör man så? Läs på Förlossningsguiden.se

VECKANS MILJÖ:
Miljön borde vara huvudrubrik varje dag! Varje tidning borde ha en miljöfråga överst hela tiden. Vi får inte glömma. Vad kan vara viktigare än att andas ren luft och dricka rent vatten?

VECKANS TÄNKVÄRDA:
It comes down to one simple thing; How bad do you want it?

VECKANS TANKE:
Your opinion is not my reality.

Dagens låt: Blake Rose – Lost

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.