Trevlig helg / fredagslistan / abort

Trevlig helg
Bild: Greekguide. Mykonos.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Harry Styles konsert! enligt dottern, som var där 🙂

VECKANS UTMANING:
Jag klarade denna utmaningen, Broomstick Challenge.

VECKANS GAG:
USA
USA
Statue Of Liberty Last Seen Walking Back To France…

VECKANS SÄMSTA:
”USA har i år infört fler lagar som begränsar aborter än nåt annat år sedan 1973.” Förbud gör inte att aborter upphör. Det betyder bara att kvinnor riskerar sina liv för att få otrygga aborter. svt och svt.

VECKANS FUNDERING:
Abort är en mänsklig rättighet och en nödvändig del av hälso- och sjukvården. Amnesty.

VECKANS ÄMNE:
”Sverige och Europa har aldrig haft någon Roe vs Wade. Rätten till abort skyddas inte konstitutionellt. …”Kvinnors rättigheter är alltså inte mänskliga rättigheter. Inte i USA, inte i Europa.” Läs hela hos Malin Persson Giolito.

VECKANS FEMINISM:
…”patriarkal makt i sin renaste form; mannens makt över kvinnans sexualitet och reproduktiva förmåga. Och det är ju det som är själva poängen. Aborter kommer inte försvinna – mäns makt över kvinnor kommer öka.” Läs hela inlägget hos FannyArsinoe.

VECKANS DEBATT:
Angående att använda abort som preventivmedel. (Hela den meningen är förresten fel eftersom PREVENTivmedel betyder att förebygga.)
”Man kan argumentera för att det är oansvarigt att inte skydda sig och bli oönskat gravid. Men att utifrån det dra slutsatsen att det är rimligt att tvinga den oansvariga att föda ett barn hon inte vill ha är tusen gånger mer oansvarigt.” …”Du är så oansvarig så vi tänker tvinga dig till att bli mamma!” Som om föräldraskap inte kräver något ansvar.” via Fanny.

VECKANS ORD:
”Det första han sade var ”Jomen ibland missbrukas ju abort som preventivmedel”… Samma man visste definitivt inte vad t ex ett utomkvedshavandeskap är, eller någonting annat om kvinnoliv för den delen. Många är bara okunniga, så har det alltid varit och så är det fortfarande. När indignationen lägger sig kvarstår faktum: börjar vi inte med ESSENTIELL sexualkunskap tidigt, så kommer vi inte längre än sådana resonemang. Om inte ALLA förstår hur en kvinnokropp fungerar och har viss insikt i vad det innebär att leva med dess naturliga funktioner, hur kan vi någonsin hoppas på ”jämställdhet”? Vulverine.

VECKANS VISDOM:
”Transnationell adoption sker i stort sett endast ifrån länder där kvinnors reproduktiva rättigheter är kraftigt inskränkta, där patriarkatet är starkt och resursfördelningen är ojämn. Med andra ord handlar det om länder där kvinnor har oerhört snävt svängrum ifråga om livsval och ändå hjärntvättas vi adopterade med att vår förstamamma gjorde ett osjälviskt informerat val. Adoption handlar inte om val – det handlar om avsaknad av val.” Och apropå adoptioner: Barn ska ha rättigheter, inte vara rättigheter! Läs mera om adoption och att vara adopterad hos stulen_identitet.

VECKANS URLADDNING:
Fler kloka tankar, som jag delar, finns att läsa hos Annika, som är från Sverige men bor i USA.

VECKANS ÅSIKT:
”I dagens politiska klimat kan jag inte öppet uttrycka mina åsikter eftersom andra kan tycka de är stötande.” Det betyder att vi har väldigt strikta åsiktskorridorer. Folk är helt enkelt rädda för att prata med okända om sina åsikter. …”Då har man inte riktigt förstått vad demokrati går ut på. Vi måste kunna ha meningsskiljaktigheter utan att vi drar in varandras rättigheter.” Det öppna samhället. Skör demokrati. Uppsala Universitet.

VECKANS CITAT:
Who falls asleep in a democracy will wake up in a dictatorship. — Otto Gritschneder.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Var hade vi varit om även kritiska röster fått höras? Var hade vi varit om vårat medieklimatet uppmuntrat till debatt och inte till Följa John?” …” Spontant känner jag att vi börjar vandra på en farlig väg om obekväma röster tystas.” Läs hos Hanna.

VECKANS HÄLSA:
”Balansen är kopplad till våra ögon, vår syn, vi har balansorgan i innerörat och i våra leder – t ex i fotlederna. Men balans (och balansreceptorerna i lederna) kräver också att vi kan slå på våra djupast liggande hållningsmuskler.” …”en sämre hållning ger en massa andra effekter i kroppen. Om du t ex hamnar i en position med krum rygg så kan inte diafragman arbeta som den ska. Fungerar inte diafragman som den ska så blir din andning ytligare och sämre.” Lymfsystemet och blodet behöver en bra cirkulation. Läs om kopplingen mellan balans och hälsa hos Anna Sparre. Och Markus Greus visar stretch-övningar på YouTube.

VECKANS MILJÖ:
”Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och läget är väldigt allvarligt. ”Algblomningen är direkt kopplad till den övergödning som vi själva bär ansvar för då höga halter växtnäring kommit ut i Östersjön, främst från våra avlopp och jordbruksmarker. Resultatet blir döda bottnar.” WWF.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Some of the most generous people have no money. Some of the wisest people have no education. Some of the kindest people were hurt the most.

VECKANS TANKE:
Alla har rätt till sina åsikter om mig, de har till och med rätt att ha “fel” om mig. Vad skönt det kändes att inse det, att andras åsikter är inte en objektiv sanning!

Dagens låt: Kygo, DNCE – Dancing feet

3 kommentarer

  1. Pingback: HANNAS KRYPIN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.