Trevlig helg / fredagslistan / fejkmat

Trevlig helg
Bild: Odla.nu från 2016.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Hjälppaket till Ukraina – skicka humanitär hjälp utan kostnad till ukrainska folket gratis med Postnord.

VECKANS SÄMSTA:
Krig… och allt som följer i dess spår.

VECKANS SKRATT:
Jag kollar på den svenska tv-serien Lust på HBO.

VECKANS GAG:
Hur denna apan skalar sin banan. Det måste vara min släkting! 🙂
Don’t stop believin

VECKANS KLIMAT:
Sluta fulspola! ”Här i Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopkorgar. Det leder till att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner. Förutom att orsaka avloppsutsläpp, på grund av stopp i ledningsnät och pumpar kan skräpet dessutom förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet. Det orsakar i sin tur betydligt mer föroreningar i våra vatten. Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper. Ha alltid en papperskorg i badrummet, där slänger du allt annat!” Sluta fulspola.

VECKANS SNACKIS:
”En sån uppvisning i skadliga maskulinitetsnormer har väl sällan skådats… ”Kärlek och våld. Och deras koppling. Vad ska alla unga som ser sin idol tänka? Att våld är ett grymt sätt att lösa något på? Att det är rimligt att misshandla någon för en trist jargong? Att det är rätt att misshandla någon för en upplevd kränkning (som han dessutom ridderligt tar på sig åt sin fru)? Och så säger dom att kvinnor är så känslostyrda.” Nina Rungs angående Will Smith.

VECKANS CITAT:
”Därför tycker jag att det kan vara ganska skönt, och framförallt en mer hållbar strategi, att fokusera mindre på vad man ska ta bort ur sin kost och istället fokusera på vad man kan lägga till och äta mer av. — För hjärnan suger på att tänka i inte-termer. Förbud blir istället lockande och skapar längtan, vilket ju är precis motsatt mot vad man önskar.” Johannes Cullberg.

VECKANS HÄLSA:
Fejkmat, vad är det egentligen? ”Jag har landat i att fejkmat är mat som låtsas vara något som det inte är”. …”Slutsatsen är att gråzonerna är enorma och att vårt språk har förlorat sin betydelse i butiken. Ordet natur betyder inte att något är naturligt. Ordet grovt betyder inte att brödet är grovt. Ordet frukt använder företagen för att beskriva sirapssöta juicekoncentrat. Inte ens märkningen ”utan tillsatt socker” är fredad, för det finns ett kryphål i lagstiftningen som företagen utnyttjar.” Läs här hos Ann Fernholm.

VECKANS ORD:
På många varor i butiken står det ”utan tillsatt socker” eller ”osockrad”. Men se upp med den märkningen. Det finns en lucka i lagstiftningen som en del livsmedelsbolag utnyttjar. Läs om havresirap, juicekoncentrat med mera hos Ann Fernholm.

VECKANS DEBATT:
”Kvinnor som jobbar deltid, eller för att ta ansvar för hem och familj, betalar ett högt pris när det är dags för pension. I genomsnitt har kvinnor ca 30 procent lägre pension än män. Och det finns tre förklaringar till varför det är så – vårt pensionssystem, kvinnliga låglöneyrken och deltidsjobb.” SR-P4.

VECKANS FEMINISM:
”…Det finns absolut inget behov av att skapa mer utrymme för kvinnor att vara både feminister och intresserade av skönhet. Däremot skulle det vara jävligt nytt och spännande med någon som sa att det är helt okej att inte vara vacker, att man duger som man är och att kvinnor har viktigare saker att göra än att smörja in ansiktet med nåt jävla ”serum”. Fannyarsinoe.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Så om vi verkligen vill skapa ett bättre samhälle, vart borde vi egentligen lägga främsta fokus? …Vi behöver behandla kvinnor och barn värdigt kring födseln, lägga om skolans läroplan totalt, förändra hela matindustrin och arbetskulturen, aktivt ta hand om varandra och varandras barn, varje dag.” Vulverine.

VECKANS KÄNSLA:
Self care is choosing not to argue with people who are commited to misunderstanding you.

VECKANS FUNDERING:
Klimatkris, pandemi, krig, cyberattacker, finans-kollaps…? Illustration av Hägglund.

VECKANS TANKE:
En helg utan planer, tack.

Dagens låt: Harry Styles – As it was

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.