Trevlig helg / fredagslistan / förebild

Trevlig helg
Underbart med tulpaner.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Att prata med människor vi inte känner får oss att må bra, visar studier. Ändå låter vi ofta bli. Ett skäl är att vi tror att folk tycker att vi är tristare än de faktiskt gör. ”Vi har en ensamhetsepidemi i många samhällen i dag, med historiskt höga nivåer av ensamhet. De här små ögonblicken visar att du inte är ensam. Någon registrerar dig, visar intresse för dig. Det kan vara en kort, men ändå en rik interaktion” säger Joe Keohane, som skrivit en bok om att vinsterna med att prata med främlingar.” Svenska Dagbladet

VECKANS GAG:
Fredagsdans!
Finland.

VECKANS DEBATT:
Vad är skillnaden mellan desinformation och felaktig information:
”Med desinformation avses felaktig eller manipulerad information som sprids avsiktligt i syfte att vilseleda. Missinformation är felaktig information som sprids i tron att den är riktig.”
”Statlig censur innebär att någon statlig myndighet förhandsgranskar material i medier eller kommunikation och förbjuder visning av hela materialet eller delar av det.”
Källkritik är därför nyckeln till ett välinformerat liv. Ingen hävdar att man blint ska lita på något. Man ska förhålla sig vaket och kritiskt, men det är inte samma sak som att tvivla på allt.” ( Läs vidare genom att klicka på länkarna).
”Att vetenskaplig konsensus råder betyder att forskarsamhället ställer sig bakom den teori som alltjämt håller för granskning och experiment när andra inte gör det.”

VECKANS STARKA:
”Det skrämmer mig att alla vill försvara sin egen ståndpunkt så pass mycket att de inte längre lyssnar. Malin Berghagen.

VECKANS MILJÖ:
”In Chiles Atacama Desert, one of the driest and most inhospitable places on earth, lie vast mountains of discarded clothes. They are just some of the thousands of tonnes of cheap clothing imported into the country every year that, unable to be sold, end up simply being dumped.” YouTube.

VECKANS KLIMAT:
-Men vad kan vi göra åt saken? Det där får nästa generation ta hand om. Ja, vad ska man svara när gamla människor tycker att det är försent att göra någonting åt t ex miljöförstöring? – Det är viktigt att fungera som en förebild för att förhindra att det inte sprids en känsla av maktlöshet. Det måste även ske förändringar politiskt, yngre generationer måste revoltera för att återta sin bestulna framtid.”

VECKANS ORD:
Aktivism är individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter för att påverka, eller göra motstånd mot, förändring i samhället.
Individer och grupper som utövar aktivism tar till praktisk handling, särskilt i form av kampanjande, för att skapa politisk eller social förändring. Ofta handlar det om aktiviteter som föregår eller föregriper ett politiskt beslut. Aktivism är då en samlande benämning på alla former av medveten politisk aktivitet för att förändra upplevda missförhållanden i samhället eller påverka exempelvis politiska beslut eller ett företags agerande.” Att vara en aktivist är alltså någonting bra.

VECKANS BLUFF:
Årets matbluff 2021 utsedd – en klimatbluff!
”greenwashing” (på svenska gröntvättning/ grönmålning) innebär att företag marknadsför en bild av sig själva som miljövänliga. Det är då vanligt att man framhäver en enskild miljövänlig insats, samtidigt som företaget orsakar utsläpp på andra sätt. Den här typen av marknadsföring blir allt vanligare. Konsumenten måste kunna göra ett välinformerat val i butiken. Därför är det viktigt att en produktmärkning inte går att misstolka. Ord som ofta förekommer i marknadsföring som innehåller greenwashing är: klimat, miljö, hållbar, miljövänlig, ekologisk, grön, koldioxidfri, utsläppsfri och klimatneutral. Men, man måste man kunna styrka på vilket sätt ens produkt belastar miljön betydligt mindre än andra inom samma kategori. Det slår Marknadsföringslagen fast.”

VECKANS FUNDERING:
Det jag önskar mig när jag fyller år är telefonsamtal eller möten! …Inte hälsningar via sms eller sociala medier.

VECKANS TANKE:
Du behöver inte vara positiv hela tiden. Det är okej att känna sig ledsen, arg, irriterad, orolig och rädd. Alla dessa känslor gör dig inte till en negativ person. Det gör dig bara mänsklig.

VECKANS CITAT:
In a society that profits from your self-doubt, liking yourself is a rebellious act.

Dagens låt: Ellysse Mason – Something good

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.