Trevlig helg! / fredagslistan / den fria viljan

helg

mandala
  Bild: Nilla Tankebubblor 2013.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
AW på jobbet idag med roliga lekar och frågesport!

VECKANS SÄMSTA:
”Övervakningskapitalet använder vår data inte bara för att studera oss, utan för att påverka oss. Vad vi känner, vad vi gör. Det är själva affärsmodellen. De företag som driver utvecklingen – Google, Facebook, Amazon – är de mäktigaste entiteter som någonsin funnits. De kontrollerar politiken, de dominerar ekonomin”… ”I länder som Tyskland, Frankrike, USA, Australien och Storbritannien pågår en debatt om data och demokrati. Om internet och övervakning. Om den fria viljan och hur den hotas. Men inte här. Varför? En snäll tolkning är att det handlar om den grundläggande tillit svenskar har till myndigheter och företag. Vi tror att omgivningen vill oss väl, att det finns regler på plats och att allt är som det ska. Kombinera detta med en naiv teknikoptimism och du får denna farliga situation.” Läs hela texten här: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/a73A6d/den-fria-viljan-hotas-och-makten-skiter-i-det

VECKANS 9GAG:
We are the sad generation with happy pictures.
Smiley face i skogen.
Lossa sand.
Spika.
Låsmekanism.
Värdefull tid tillsammans
Hos optikern… 🙂

VECKANS TV:
På söndag. Vetenskapens värld. Den farliga plasten.
https://www.svtplay.se/vetenskapens-varld

VECKANS NATUR:
”I vissa områden får öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande endast användas för trivseleldning” vid högst två tillfällen per vecka, samt under högst fyra timmar per tillfälle. Man ska vara särskilt försiktig om det inom 100 meter finns: daghem, förskolor, skolor, sjukhus eller rekreationsområde.”
https://trendenser.se/2021/10/inredningskunskap-gamla-eldstader-och
Elda smarta för hälsan, klimatet, plånboken och säkerheten!
Här läser du hur:
https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/

VECKANS DEBATT:
Om barnmorskornas arbetssituation.
”Vi har ju ett hormon som heter oxytocin som är kroppens ”lugn och ro”- och kärlekshormon och det främjas ju av att man känner en trygghet. Men det är väldigt svårt att känna den tryggheten när man befinner sig i en sån situation. Det här hormonet är väsentligt för att vår livmoder ska kunna producera värkar, så man jobbar ju helt kontraproduktivt.”
https://www.expressen.se/gt/uppror-mot-barnmorskornas-arbetssituation-bebisfabrik/

VECKANS HÄLSA:
https://kurera.se/glom-inte-ditt-magnesium-sa-att-d-vitaminet-blir-effektivt/

VECKANS CITAT:
”no offense, but if someone is excited about something and you make them feel stupid for being excited about it, you are the worst type of person”.

VECKANS FUNDERING:
Det är lätt att göra fel. Det är lätt att missförstå och att bli missförstådd.
Det är jävligt lätt att bli tillrättavisad.
Folk älskar att skriva dig på näsan och påpeka dina fel och brister.

VECKANS TANKE:
Ingen orkar bry sig.
Varför är det så? Alla har fullt upp med att hushålla med sin egen energi. Den lilla energin man har lyckat få ihop måste räcka till så mycket. Bara att få vardagen att gå ihop är tillräckligt ibland.


Dagens låt: Newkid – Ingen luft mellan oss

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.