Miljövänliga värmeljus med refillsystem

ljus
 
Denna veckan har jag provat nya värmeljus. Jag köpte Reluminus värmeljus på Clas Ohlson. De är av 100% stearin utan palmolja. Svanenmärkta värmeljus med glaskoppar som kan återanvändas många gånger. Det står att brinntiden är 5 timmar och det verkar att stämma.
 
Mitt första ljus hade jag tänt i fyra timmar innan jag blåste ut det. Dagen därpå kunde jag tända det på nytt utan problem. Jag upplever att det smälter ganska så långt ut på kanterna jämför med andra stearin-värmeljus. Det är bra ju mer av stearinet som utnyttjas. Som ni ser blev det ju ändå en ring av stearin kvar. Den var lätt att lossa från glaskoppen när det var dags för rengöring. Jag kunde skrapa bort det mesta, man vill ju inte ha det i avloppet.
 
Den lilla järnbiten som håller veken på plats återvinns som metall. Det är svårare att kunna återvinna aluminium. Så därför är det en fördel att slippa köpa värmeljus med en engångs aluminiumkopp.
När paraffinljus, så är från råollja, brinner är temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten som är skadliga för hälsan, som de cancerogena ämnena bensen och toluen. 
 
Så nu är det bara att sätta en ny stearinpuck. De kostar ca 2 kr/st.
Ska jag använda Clas Ohlsons refill värmeljus i fortsättningen? Någon mer som har provat dem? Andra värmeljus jag har läst om är Tändas som är av sojavax.


Dagens låt: Lost Frequencies feat. Janieck Devy – Reality
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.