Pizzadeg

pizzadeg
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Blanda jäst ,socker, salt, olja och fingervarmt (inte mer än 37°C) vatten i en degbunke. Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elestisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i ca 25 minuter. Baka ut med kavel på mjölat bakbord. Recept: Leila Lindholm.

Jag använder assisenten med degkrok till detta. Det brukar räcka med 5-6 dl mjöl. När degen har jäst färdigt så håller jag inte på att knåda och kavla så mycket utan formar bara till den med händerna och trycker ut den på en plåt med bakplåtspapper på. Degen blir lagom till en stor pizza som täcker hela plåten.

Jag brukar breda på tomatpuré. Sedan kan man ha en krossade tomater där vätskan har runnit av i en sil. Riven ost, gärna mozzarella. På denna pizzan hade jag färsk mozzarella som jag skivade, tomatskivor, kalkonskinka, oregano. Jag gillar att ha mycket pålägg! Allt möjligt som köttfärssås, ananas, oliver. Det tar cirka 20 minuter i 225 grader.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.