Grekisk pyttipanna

pyttipanna
Grekisk pyttipanna. Originalreceptet hittade jag hos Fru form & fix.
8-9 portioner. Min variant blev så här:
Marinad:
3 vitlöksklyftor
2-3 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
4 msk kinesisk soja
½-1 msk riven ingefära
salt och peppar.
Övrigt:
1 fläskytterfilé 900 g
cirka 1 kg potatis cirka 8-10 stora.
6 stora morötter
2 röda lökar
1 gul lök
1 paket fetaost
svarta oliver

1. Marinera det strimlade köttet kvällen innan och lägg i kylen över natten. Marinera i minst 6 timmar.
2. Skär de stora potatisarna i klyftor på långs. Dela varje potatis i 8-12 delar. Dela morötterna i stavar. Lägg så att det lagom täcker långpannan med ett lager. Jag penslade lite olivolja på potatisarna och kryddade med torkad timjan och rosmarin. Sätt in i ugnen på 225° i 15 minuter.

Ta ut långpannan för att lägga på köttet och stek sedan i ytterligare 15 minuter. Lägg sedan på lökringar och fetaost och sätt in i 15 minuter. Lägg på oliverna när det är färdigt. Servera med en klick naturell grekisk yoghurt och en grönsallad med cocktailtomater och röd paprika med mera i.

Tillägg den 9/2-14: Det blir jättebra att byta ut några vanliga potatis till sötpotatis i receptet.
Tillägg 11/2-22: Det räcker med 3 morötter. Och det blir gott att servera med tzatziki!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.