Vintersolståndet, asymmetri och analemma.

förvinter
Meteorologiskt sett har det varit vinter sedan ca den 30/11 och snön har legat sedan den 3 december. Det var några dagar med plusgrader runt den 16/12 och idag är det -2° C här. Idag står det vintersolståndet i kalendern.

”Nu till en fråga som SMHI ofta får ”Varför inträffar den tidigaste solnedgången redan i mitten av december och inte vid vintersolståndet en vecka senare?” På motsvarande sätt infaller den senaste soluppgången flera dagar efter vintersolståndet. Skillnaden är mest markant i södra Sverige och avtar ju längre norrut man kommer. Motsvarande asymmetri finns även kring sommarsolståndet och egentligen för de flesta av årets dagar.

Solens skenbara rörelse över himlen:
”Förklaringen ligger i att solens skenbara rörelse över himlen inte sker med en jämn hastighet, Eftersom jorden rör sig i en elliptisk bana varierar dess hastighet under året. Dessutom lutar jordaxeln mot jordens banplan. Dessa två faktorer gör att solen skenbart rör sig över himlen med lite varierande hastighet under året.

Om man observerar (tex fotograferar) solens läge vid samma klockslag (tex kl 10.30 svensk normaltid) varje dag under ett år skulle man kunna tro att solen alltid skulle stå i samma väderstreck. Att den står högre på sommaren och lägre på vintern är givet, men väderstrecket varierar något,
se den röda linjen i figuren nedan.”

analemma
Denna röda linje, som liknar en utdragen åtta, kallas för analemma. Läs mera här! https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/asymmetri-i-solens-upp-och-nedgangstider-1.17255
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.