Choklad

sweet paulBild:https://sweetpaul.typepad.com/my_weblog/2008/09/recipe-monday.html

Choklad! Jag var på chokladprovning aug-08 och fick smaka på en hel del goda sorters choklad! Det är en upplevelse att kosta på sig riktigt fin choklad och bara njuta! Kakaoträdet fick sitt latinska artnamn, Theobróma cacáo, av Carl von Linné. Theobroma är grekiska och betyder ”gudaspis”.

kakao
Det finns tre grupper av kakaobönor; Criollo, Forasteros och Trinitario. Den vanligaste är Forasteros. Chokladens slutliga smak och karaktär beror till stor del på blandningen av olika sorters bönor, precis som whisky och vin kan vara beroende av att blandas från olika fat eller druvor för att hålla en jämn och hög kvalitet. Kakaobönan kan delas in i starka och milda varianter. Jag har skrivit mycket mera om detta här: nov-06. Läs det! Tack för alla teman i april Pettas!

Tillägg: Det visar sig att detta nog var vårt sista fredagstema/show & tell
Tack för denna tiden! Kanske dyker det upp något nytt till hösten.
show and tell

4 kommentarer

  1. Tack Nilla för ett mycket intressant inlägg förenat med ditt tidigare från 06. Så mycket det finns att lära om choklad..spännande saker,historiska
    Ha en bra helg!

    Karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.