Kontraster

zebra
Bild: https://wisuella.tumblr.com/post/15832040414

”En ny studie visar att zebror är svarta med vita ränder och inte tvärtom som tidigare antagits.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Zebror

”Länge trodde forskarna att zebror är randiga för att förvirra lejon och andra rovdjur. Men nu visar ny forskning att ränderna skyddar mot andra mycket mindre och ilsknare fiender. ”Det är dels väl känt att bromsar föredrar mörka hästar framför ljusa. Dels vet man att zebror är helt mörka som embryon och utvecklar sina vita linjer strax före födseln.
”De vita avbrotten i den mörka huden gör dem helt enkelt mindre attraktiva för bromsar. För bland betande djur är bromsar och liknande insekter ett stort problem. De sprider sjukdomar och hindrar djuren från att äta och ta hand om sin avkomma. Om ränderna kamouflerar dem inte bara för stora djur som lejon, utan också för små skadeinsekter, fyller de ju sin funktion.”
Läs vidare om forskarnas experiment här:
https://svt.se/2.108068/1.2703966/darfor_ar_zebran_randig

Dagens låt: Thåström – Beväpna dig med vingar
show and tell

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

4 kommentarer

 1. Ååå detta visste jag inte! tack för upplysningen! Kanske borde jag ta och måla mig vit och svart då på somrarna för bromsar verkar ha en förkärlek till mig. Men den är inte besvarad…
  Vacker Bild!!
  Kram!

 2. Fyndig tolkning av temat! Verkligen kontrastrikt!!! Och inte visste jag varför zebror har ränder. Kul information att dela med sig till barnbarnen nästa gång jag träffar dem. Då ska vi rita och måla en zebra också.
  Kramar

 3. Och jag som trodde att ränderna var för att smälta in med savanngräset. Men kanske zebran slår flera flugor i en smäll; annars skulle den väl vara helvit?? För bromsarna, alltså.
  Fyndigt grepp på temat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.