Sankta Lucia

Lucia
På tisdag är det Luciadagen. Jag älskar stämningen och sångerna denna dag. Jag minns alla fina luciatåg och uppträden vi hade i skolan. Mina barn gillar det också. Och julälskaren Annika gillar det med skulle jag tro! Det är hon som har valt dagens tema. Trevlig helg!

”Vintersolståndet var länge i folktron en farlig natt, då gårdsfolket gjorde bäst i att hålla sig inomhus, och helst inte gå och lägga sig (lussevaka). Vintersolståndet var alltså mörkrets natt, men också inledningen på julen: Grisen skulle vara slaktad den 13 december, och inte allt för mycket arbete skulle återstå innan jul. Under 1500- och 1600-talen inträffade vintersolståndet/
midvinter den 13 december. Genom förskjutningen vid införandet av den gregorianska kalendern blev lucianatten inte längre årets längsta natt utan vintersolståndet/midvinter inträffar nu i stället 21 eller 22 december.” Läs här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

”Luciasången är en sång med tre texter på svenska som sjungs till en neapolitansk (italiensk) melodi. Originalet har på italienska inledningsorden Sul mare luccica l’astro d’argento och titeln Santa Lucia och på neapolitanska Comme se frícceca la luna chiena!”
Läs här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucias%C3%A5ngen

Relaterat inlägg: Heja Stjärngossarna!
Dagens låt: För rederliga män, Goder Afton, Betlehems stjärna. Julkonsert.
show and tell

5 kommentarer

 1. You bet, my friend!
  Av alla svenska högtider under året saknar jag LUCIA mest av alla. DET går aldrig, aldrig att få fram samma stämning här även om man försöker.
  NJUT av Lucia på tisdag! NJUT!!
  Ha en fin helg!!

 2. Puh, grisen är slaktad så jag klarade den tidsgränsen i alla fall! Bra med påminnelsen om kalenderförskjutningen, det hade jag glömt.
  Det är också intressant att så många av våra sk kristna högtider egentligen bara är omdöpta hedniska dylika! Ibland inte ens omdöpta, jul, t ex.

 3. >Annika: Tack detsamma!
  >Olgakatt: Ja visst är det intressant. Jag gillar att läsa allt om hur högtider har uppkommit och hur de har förändrats. Ha en fin helg. / Nilla

 4. Lucia är fint! Och så härlig med alla sånger. Jag minns också förväntan som kändes i luften innan Lucia med följe kom och sjöng så vackert.
  Ha en fin 3e advent!

 5. Lucia är fint! Och så härlig med alla sånger. Jag minns också förväntan som kändes i luften innan Lucia med följe kom och sjöng så vackert.
  Ha en fin 3e advent!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.