slumpen

KARMA what goes around comes around
Bild: https://weheartit.com/entry/1293626

Temat idag är Bara en slump eller? valt av Musikanta.

Så här står det om slumpen på Wikipedia:

”Slump, icke kausal händelse. Slumpfunktioner kan beskrivas med hjälp av stokastiska variabler.Slump används för att beskriva en oförutsägbarhet som vanligen beror av en eller flera okända orsaker.Man skiljer mellan deterministisk slump och indeterministisk slump. Den deterministiska slumpen beror på våra hjärnors oförmåga att sortera vissa inkommande händelser eller våra instruments oförmåga att mäta tillräckligt noggrant.”…

Så här står det om synkronisitet:

 

”Synkronicitet är ett annat ord för synbart meningsfulla sammanträffanden men som saknar orsaksmässigt samband. Ett exempel på detta kan vara att man tänker att det var länge sedan man träffade en person och som av en slump stöter man på precis denna person i nästa gathörn. Detta exempel inkluderar ett inre och ett yttre händelseförlopp som sammanträffar, vilket gör att det upplevs som psykologiskt relevant. För att betraktas som synkronicitet skall händelserna vara besläktade som koncept och chansen att de skulle inträffa tillsammans genom ren slump skall upplevas vara mycket liten.”

Begreppet, som myntades av den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung, har dock inte fått något större vetenskapligt genomslag på grund av avsaknad av såväl empiriskt belägg som koherent teori. Att sannolikheten för ett sammanträffande upplevs vara liten är dessutom inte detsamma som att den faktiskt är liten — man behöver beakta den samlade sannolikheten för alla händelser som man skulle ha upplevt som lika meningsfulla, vilket kan vara ett mycket stort antal.”…

Här hittade jag en intressant artikelserie på Dagens Nyheter:

Det gäller att bejaka slumpen.
”Många stora upptäckter har gjorts av en tillfällighet. Penicillinet, gummidäcket … och glasstruten. Ofta handlar det om att bygga vidare på det oväntade; att kunna se det slumpen åstadkommit.

Glassförsäljaren gjorde strålande affärer i sitt stånd under den stora utställningen i S:t Louis i USA. Vid den här tiden, i början av förra seklet, serverades glassen på tallrikar eller i koppar.

När dessa tog slut för mannen i ståndet såg han sig desperat omkring för att hitta något alternativ. Alldeles intill sålde en kollega zalabia, den syrianska delikatessen som liknar en sorts hård våffla. De två männen testade att rulla en våffla till en strut och fyllde den med glass. En succé var född.

Det är inte ovanligt att stora upptäckter och uppfinningar bygger på tillfälligheter, på något man inte avsett från början. Mycket forskning handlar om att spränga de etablerade ramarna och bygga vidare på det oväntade; att kunna se också det slumpen åstadkommit.”…

Klicka på länken för att läsa de andra delarna. Riktigt intressant. Jag har funderat på hela veckan om jag har haft någon speciell händelse som jag kan berätta om idag, men har inte kommit på något. Ha en fin helg.
showandtell

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

5 kommentarer

  1. Haha, jag läste också om detta på nätet, men jag begrep inte särskilt mycket. Jag är ju mycket äldre än du så jag har kanske mer perspektiv på mitt liv. I det ser jag händelser som jag inte har påverkat så mycket själv som har lett till andra som i slutändan har visat sig positiva för mig.

    Jag har också varit med om att människor som jag inte träffat på länge har ringt samtidigt som jag tänkt ringa till dem. Men, det kan ju ha varit en slump, alla andra tusen gånger som folk har ringt utan att jag tänkt på dem räknar man ju inte 🙂
    Jag önskar dig en trevlig helg!

  2. >Karin: 🙂
    >Musikanta: Perspektiv kommer med åldern såklart. Jag har nog säkert varit med om små händelser som att man möter någon man tänkt på och sånt men inget som jag kommer på just nu bara… Trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.