jazzdans och gymnastik

Åttaåringen håller på med tre olika saker denna terminen… Simskola som vanligt. Sedan så har hon börjat med jazzdans och med gymnastik. Lite om det:

Jazz/Showdans har sina rötter i den afrikanska dansen men har inslag från många olika danser och världsdelar. Tekniken i jazzdansen är grunden för en stor del av koreografierna och dansen som finns i filmer, musikvideos och musikaler.

Truppgymnastik tävlas i tre delmoment matta, hopp och fristående.

Matta: Kan ske på matta eller speciellt sviktande tumblinggolv. Serier består av kullerbyttor, hjulning, handstående, handvolt, rondat, flickflack eller frivolt. Dessa övningar komponeras ihop till olika varv vid tävling. Varven anpassas efter gruppens kunnande.

Hopp: Gymnasterna utför plinthopp med satsbräda och hopp på trampett. Exempel på trampetthopp är ljushopp, krysshopp, grupperad volt och sträckt volt.

Fristående: Truppen utför ett program med golvrörelser där balansmoment, hoppmoment och formationsförflyttning ingår till musik. Gymnasterna måste också bilda minst sex olika formationer. Fristående-programmet ska vara mellan 1 ½ – 3 ½ minut långt. Friståendet ska bl.a. bestå av gymnastiska övningar såsom piruetter, balanser, vågrörelser, hopp och två akrobatiska moment.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.