Min värsta noja

hamsterhjul

Min värsta noja. Jag vet knappt ens vad noja betyder, så jag fick kolla upp det. Noja kommer från ordet paranoia som är ett sjukligt tillstånd av överdriven misstänksamhet. Är jag överdrivet misstänksam? Nej det tror jag inte. Är jag rädd och orolig över saker? Ja det är jag, men inte överdrivet. Inte mer orolig än andra vanliga mammor och människor är.  

Här hittade jag en sida med olika psykologitest. Jag har defintivt inte alkoholberoende, anorexi, bulimi, ortorexi eller hypokondri. Däremot har jag litegrann ångest, på gränsen till depression. Men jag är inte paranoid och jag har inte problem med tvångstankar.

En sak jag i alla fall är nojig över är att bli arbetslös och sedan att förbli arbetslös. Att inte komma in på arbetsmarknaden. Att bli beroende att arbetsförmedling och bidrag. Eller att bli fast på ett jobb där jag vantrivs. Att känna att jag inte gör någon nytta. Att inte hitta meningen med mitt liv. Jag vill kunna se tillbaka och känna att jag har uträttat något bra.

En sak till jag är nojig över är att behöva jobba alltför mycket, alltså så mycket att man bli utbränd. Att man känner sig stressad över att inte hinna med allting annat som man måste, och sånt som man vill.
Att bli fast i ekorrhjulsvardagen typ. Att dagarna bara ska gå…

En annan sak jag är nojig över är att bli sjuk, långvarigt sjuk eller handikappad. Att bli gammal och dement och inte kunna sköta mig själv.

En lite mindre noja jag har är gammal mat. Jag avskyr att hitta en rutten gurka i kylskåpet eller någonting med mögel på. Jag gillar inte när mjölken och smöret står framme på bordet för länge. När jag är själv brukar jag bre min smörgås på bänken och sedan genast sätta in smöret igen. Inte så stor risk att man tar om då heller.
När vi åker och handlar brukar vi självscanna och, i alla fall på sommaren, sätta maten direkt ner i en kylväska. Kylväskan kopplas till bilens 12-voltsuttag.

Olgakatt har valt teman i september. Hon skriver förresten ett viktigt inlägg:
Vem kan man lita på?
som handlar om Arla och Bregott.
Bregott är inte längre helsvenskt
. Gräddbrist uppstod i Sverige förra hösten och Arla behövde importera från Finland och Danmark. I Danmark är det till exempel tillåtet med genmodifierat foder och där finns inga krav på betesgång…
show and tell

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

6 kommentarer

 1. Jag känner igen mig själv mycket i det du skriver 🙂
  Att förbli arbetslös och "hamna utanför samhället" är en noja hos mig också, och även att fastna i ett arbete där jag inte trivs och sedan jobba där tills det är dags för pension.
  Du sätter verkligen ord på mina tankar också 😉 Jag har länge känt att jag inte vill sitta när jag är gammal och inte ha uträttat något med mitt liv…
  Jättebra inlägg på temat!

  Hoppas att din helg blir bra 😀
  MVH /Erica Pettersson

 2. Visst är det så. Nojorna du beskriver om arbete och rädsla känner nog många. Jag har en känsla av att det är så lätt att fastna utanför om man en ggn kommit dit.
  Ha en fin helg!

 3. Balans är det man eftersträvar, varken jobba för mycket eller för lite (eller inte alls).

  Verkar som sagt att den kylda maten är lite av en noja hos dig. I Sverige är ju inte risken så stor att maten hinner bli så dålig förutom någon dag eller två på sommaren kanske 😉

 4. I mitt yrke var inte risken att bli arbetslös så stor, snarare då att man brände ut sig. Men min man var utan fast arbete i många år så jag vet hur det känns. Det var, tack och lov, på den tiden man fick hjälp med olika projekt så att man inte blev utkastad ur försäkringen i alla fall. Nu är det värre! Man kan bli nojjig för mindre!

 5. Ja, att bli utbränd är inte roligt och jag har tyvärr sett alltför många i min närhet som tvingats stanna upp och omvärdera sitt liv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.