Livet på jorden…

jorden
Bild: https://www.soil-net.com/
Anna har valt dagens tema. Hon skriver så här: ”Life after death – Apologies for the morbid subject but I find it interesting to think about what happens after we die, if anything, and how miniscule our lifespan (as individuals) is in the history of the universe, or even that of mankind”

Intressant men svårt. Jag har funderat kring detta och läst runt på mängder av internet-sidor. Jag har samlat några intressanta länkar här, klicka på dem för att läsa texten i sin helhet. Så får det bli idag…

”Vi bor i världsrymden, på en liten planet som vi kallar jorden och som kretsar runt en stjärna. Den stjärnan kallar vi för solen, och den befinner sig bland miljarder andra stjärnor i en galax bland miljarder andra galaxer…
”Tänk dig solen förminskad till 1 millimeter.
I den skalan hittar vi solens närmaste grannstjärna nästan tre mil bort. Detta är ett typiskt avstånd mellan stjärnor i vår del av Vintergatan.
Vi kan alltså tänka oss stjärnorna i Vintergatan som glödande klot på 1 millimeter tvärs över, skilda åt av ett ofattbart tomrum på tre mil.”
https://www.universeum.se/index.php?Itemid=39&id=35&option=com_content&task=view

”Forskare tror att det uppstod liv på vår planet när Jorden var cirka 3 800 miljoner år gammal. Men i vilken form detta liv uppstod är det ingen som med säkerhet vet. Det är egentligen ingen som vet när det uppstod liv på jorden, allt är kvalificerade gissningar och matematiska uträkningar. När det gäller uppkomsten av liv på jorden så faller forskarnas teorier isär. Vissa vill mena att livet uppstod på jorden, andra talar för att livet har kommit till jorden med meteoriter, kometer eller asteroider.”
”Solen är en ganska vanlig stjärna som levt ungefär halva sitt liv nu. Om ca 5 tusen miljoner år har solen blivit en röd jättestjärna som blåst ut hela sitt ytterlager i en stark stjärnvind. Men då en stjärna som solen dör så upphör alla förutsättningar för liv på dess planeter. Samtliga planeter inom vårt solsystem kommer att smälta in i solen och kvar blir då bara solens ”kärna” som en mycket het liten ”vit dvärg”. Detta kommer att hända jorden någon gång, mycket långt in i framtiden.”
https://astronomi.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=03a27514-7fa1-4b1c-af2a-41695abfda76

Allt vatten är samma vatten från tidernas begynnelse. Det bara finns där! Det försvinner inte utan cirkulerar i ett ständigt kretslopp. Avdunstningen från världshaven bildar moln, som i sin tur bildar nederbörd som sedan faller ned över landområdena, filtreras in i grundvattnet eller rinner upp i källor och vattendrag för vidare transport ut till havet osv. Nytt vatten kan bildas men mängden är försumbar jämfört med allt vatten på jorden.

I Sverige regnar det minst 500 mm/år. Det gör att sötvattnet i moln, sjöar och vattendrag omsätts mycket snabbt. Vattnet cirkulerar på bara några månader. Därför kan vi enkelt och mycket snabbt påverka det vatten som vi är så beroende av. Hur snabbt beror på hur stora mängder av olika ämnen som tillförs vid varje tillfälle.

Den romerske kejsaren Nero
Vi tänker oss att Nero en morgon för nästan 2.000 år sedan uträttade sitt naturbehov (1 dl) i Medelhavet. Vätskan avdunstade, föll ned som regn och transporterades tillbaka till oceanerna. Idag har molekylerna fördelats jämnt i allt vatten på jorden. Det betyder att när du nu tappar upp ett glas vatten, får du 300 molekyler från Nero i ditt glas (enbart från denna morgon).”
https://www.dometic.com/sv/Europe/Sweden/Produkter/Vattenrenare/Vattenfakta/

Livet efter detta eller livet efter döden är ett koncept som beskrivs i alla religiösa kulter, naturreligioner och hos de stora världsreligionerna. Det handlar ofta om ett dödsrike, ett himmelrike eller ett helvete, och var man hamnar bestäms kanske av Gud eller av personens karma. Det kan också röra sig om reinkarnation. Många tror att det finns mängder av boningar eller rum för en människas själ i de eviga gudarnas världar…
https://sv.wikipedia.org/wiki/Livet_efter_detta

”Grovt kan Qi beskrivas som livsenergi. Inte energi i form av kalorier eller joule, utan den positiva energi man upplever när man känner sig frisk, stark, balanserad, lycklig och upprymd.”Qi måste alltid flöda.
Qi är i ständig förändring, liksom livet.
Qi är förutsättningen för själva livet.
Qi tillförs kroppen på två sätt: När vi föds får vi en mängd Qi av våra föräldrar. Denna Qi, som lagras i kroppen, är oersättlig och när den tar slut tar också själva livet slut.”
”Den andra källan till Qi är luften, naturen, maten och andra människor. Denna Qi lagras i hara, närmare bestämt i seika tanden, ett område strax under naveln. Denna Qi förbrukas ständigt med ens olika aktiviteter.
Vi kan fylla på vår Qi genom att andas riktigt med bukandning. Sömn är ett annat sätt att fylla på sin Qi. Att sova i lugn miljö, i en bra säng och med öppet fönster säkerställer en energirik nästa dag. Vi kan också ta emot Qi från naturen genom att vistas ute, andas frisk luft och få härliga naturupplevelser. Kosten är också viktig. Grönsaker, frukt och friskt vatten innehåller jordisk Qi. Qi kan vi även få ta emot av andra människor. Att leva ett liv i inre harmoni och balans innebär att då fyller vi även på Qi.”
https://www.educta.com/kurs.phtml?course=1507

”Inandningen av luft vid födelsen är förenat med uppvaknande och aktivering av gener och signalsubstanser. Att tala om livsanden, som Galenos gjorde under antikens dagar, är faktiskt inte fel.”…
https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/manniskovarde-forst-vid-fodseln_735771.svd

”Jag tror att vi är ansvariga för våra handlingar i detta liv. Jag tror på karma, eller för att säga som det står i bibeln; Det du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dem. Idag ser jag ett mönster i varje liten detalj som händer i mitt liv, och även om jag inte förstår dem direkt så vet jag att jag kommer göra det senare. Jag är oändligt tacksam för att jag har får leva detta liv, att se och känna världen omkring mig.”…
https://www.canit.se/~glader/ndup.htm

…”För dem som är unga i dag är livet på internet detsamma som det verkliga livet, och där det finns liv finns det död. Många är intresserade av att ha kvar saker på nätet. Det kan handla om arkiv med massor av bilder och bloggar som man vill att barnbarnen ska kunna se och läsa, säger Lisa Granberg, en av grundarna till My webwill.”
https://www.dn.se/ekonomi/de-stadar-upp-pa-internet-efter-din-dod-1.1041888
show and tell

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

8 kommentarer

 1. Det var intressant detta…
  Många kloka funderingar bland citaten, och som sagt, ingen har ju mer rätt än någon annan.
  Det där med vattnet är också väldigt talande…
  Ha en fin helg!

 2. Vilken bra tolkning!
  och det där sista med just webben är intressant i dagens samhälle tycker jag. Läste en artikel i SvD (tror jag det var) för flera månader sedan( om just detta. vad händer med bloggar, hemsidor och annat som tillhört personer som gått bort? Vem har rätten att bestämma om de ska vara kvar eller tas bort? I det fallet handlade det om en mamma vars tonårsdotter hade en blogg. Och visst är det en svår fråga som alla bloggare egentligen borde fundera på. vad vill man med sitt avtryck på webben den dagen man inte längre finns eller kan ansvara för den?
  Ha en riktigt fin helg!
  kramar!

 3. Vilken intressant och ambitiös tolkning av fredagstemat med olika ämnen och discipliner. Häftig tanke om Kejsare Nero och hans morgonkiss 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.