Tack Tim!

"Vilket är världens viktigaste språk? Engelska, mandarin eller kanske arabiska? Många skulle nog säga HTML. Grundstenen i det vi i dag kallar ”nätet” skapades för 20 år sedan av en enda person – engelsmannen sir Tim Berners-Lee."

"Berners-Lee skapade inte internet, däremot gjorde han det till en angelägenhet för miljarder människor genom att lansera World Wide Web när han arbetade på fysiklaboratoriet Cern i Schweiz 1989. Och utöver det globala nätverket, som vi nu förkortar www, uppfann han den första webbläsaren, språket HTML (Hypertext Markup Language) som gör att du kan se sidorna precis som avsändaren tänkt att de ska se ut och protokollet HTTP (Hypertext Transfer Protocol) som sköter kommunikationen mellan webbservern och din dator."

"Google gjorde sin första indexering 1998 fanns där 26 miljoner sidor. Två år senare hade siffran stigit till en miljard och förra året indexerades obegripliga 1 biljon unika sidor eller URLS (Uniform Resource Locator). För övrigt ytterligare en av Tim Berners-Lees uppfinningar."

"Tim Berners-Lee föddes 1955 i London. Han har en kandidatexamen i fysik från Oxford. På 1980-talet forskade han vid fysiklaboratoriet Cern i Schweiz och det var där grunden lades till dagens ”nät”.
Språket HTML styr hur ett dokument ska presenteras grafiskt på en sida. Språket har uppdaterats flera gånger på 20 år och är nu uppe i HTML 4 och arbetet pågår med standardiseringen av HTML 5.
I somras gick sökmotorn Google ut med nyheten att mer än 1 biljon (12 nollor) sidor på internet var indexerade och sökbara. Antalet sidor är faktiskt fler än så, eftersom kopior och sidor som bedöms sakna intresse är uteslutna. (TT)"

"Friheten att koppla upp mig, med vilken programvara jag vill och till vilken mottagare jag vill, är den grundläggande rättigheten på internet. Det återstår att se om USA:s kongress kan skydda den rättigheten eller om utvecklingen styrs av de kommersiella företagens kortsiktiga tänkande."

Visst är det spännande! Läs artikeln i sin helhet här:
https://blt.se/nyheter/tt_inrikes/ingen-talar-viktigaste-spraket(1180481).gm

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

1 kommentar

  1. Jag önskar verkligen att jag kunde uttrycka mig bättre i HTML, mina fraser är lika begränsade som min italienska.

    //M

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.