Kaffe

Jag har ganska så nyinköpta kaffekoppar; snövita Swedish Grace från Rörstrand. Jag har fyra ännu så länge. Jag tänkte att mina gäster skulle få dricka i riktiga kaffekoppar istället för muggar. En kaffebryggare har vi också numera istället för Neskafe. Varken min man eller jag dricker nämligen kaffe…

Här följer lite kaffe-fakta:
”Kaffeträdet härstammar från Etiopiens bergiga sydvästra delar och därifrån spreds det vidare till den arabiska halvön. Detta tror man skedde uppskattningsvis 500 år efter Kristus.” ”Från början kokade och åt man trädets bär och blad och inte förrän under 1200-talet började man rosta kaffebönan.” ”1685 var första gången man säkert vet att kaffet kom till Sverige. Göteborgstullens papper från det året visar att någon tog in ett halvt kilo kaffe.”

”För att smaken ska komma fram måste de grågröna, råa kaffebönorna rostas. Rostningen gör att bönornas egenskaper och utseende ändras. De ämnen som ger kaffet dess arom och smak bildas och frigörs och nästan allt vatten avdunstar.”
”Brasilien är världens största kaffeodlare och svarar för nästan hälften av det kaffet som kommer till Sverige. I Brasilien odlas framför allt sorten Arabica.” ”Det mesta av kaffet som kommer från Brasilien lastas i hamnstaden Santos och kallas därför ofta för Santoskaffe.” ”Kaffet som kommer till Sverige från Colombia är ett Arabica-kaffe och växer på Andernas bergssluttningar där klimatet, höjden över havet och den röda vulkaniska jorden är mycket bra för kaffeodling. Dessa betingelser ger en fyllig, kraftig och lätt syrlig smak.” ”Java är ett Arabicakaffe som odlas i Indonesien och har en speciell, fyllig, rund smak. Fram till 1945, då Indonesien var en holländsk koloni, odlade man nästan uteslutande detta speciella Arabica-kaffe. Efter frigörelsen har man gradvis övergått till att odla den mindre riskfyllda Robusta-arten.”

”Namnet Mocca används idag, liksom Java, mer som en benämning för hur kaffet smakar än som namn på en kaffesort. Det äkta Moccakaffet tillhör Arabicatypen och kommer från Jemen. Det är uppkallat efter hamnstaden Mocca, är småböningt och har en kryddig och syrlig smak. Allt kaffe härstammar ursprungligen från dessa trakter och man brukar säga att Moccakaffet smakar som det första kaffet gjorde.” Citaten kommer från denna sidan, läs mera där!
https://www.kaffeinformation.se/

Espresso är en typ av kaffe från Italien. Skillnaden mellan vanligt kaffe och espresso är koncentrationen som är mycket starkare samt hur man tillreder det. Genom en espressomaskin och special rostade kaffebönor får man fram en djupare och starkare kaffesmak, kaffet har aldrig någon större kontakt med vattnet i maskinen vilket gör att kaffet får väldigt hög koncentration och dricks då oftast enbart 3 cl åt gången.”
Café au lait är bryggt kaffe med lika delar uppvärmd mjölk i som kaffe. Blanda inte ihop Café au lait med Café crème som man dricker i Frankrike och består av kaffe med uppvärmd mjölk. Skall helst drickas i stora koppar.”
Caffè latte är en italiensk kaffedryck som liknar Café au lait men med skillnaden att den är baserad på espresso istället för kaffe och använder sig av skummad mjölk. Caffe latte är väldigt populär just nu och serveras oftast med pudrad kanel, kakao eller kardemumma på den skummade mjölken.”
Cappuccino finns i flera olika varianter, en klassisk cappuccino består av lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk.”
Läs vidare här: https://www.fikaguiden.se/?sida=publikationer&dokumentid=22

show and tell
Här hos Simone hittar du fler som skriver om kaffe idag.

13 kommentarer

 1. Jättefin kaffekopp! Jag tycker om att dricka ur en riktig kopp men oftast blir det ur mugg iaf. Däremot så serverar jag gäster i koppar. Det hör liksom till. Ha en bra dag!

 2. Vilka fina koppar, och duken! Min svärfar menar att kaffe smakar bättre i tunn kopp än i tjockmugg, men det känner inte jag. Fast det kan vara fiint med riktiga koppar, men då ska dom vara snygga och inte för tantiga- dina är perfekta. Jag har börjat snegla på Rörstrands Ostindia och den nya blåblommiga serien, ska nog börja samla… (lite tantigt kanske?) Ha en riktigt skön helg, med te!

 3. >MosterM: Kul att du gillar kopparna.

  >Annika: Kul! Mitt foto blev inte så bra. Det är svårt att fotografera vitt, men klicka på länken så får du se bättre hur de ser ut och vilka färger som finns.

  >Taina: Ja det är trevligare så.

  >Simone: Jag kände att jag behövde läsa på lite. 😉

  >Christel: Min pappa säger samma sak! Jag gillar jättemycket Ostindia och även Pergola.

  Jag dricker inte speciellt mycket te däremot örtte. / Nilla

 4. Här var det mycket kaffeinfo! Kul för en kaffemoster som jag. Och underbara koppar! Dem har jag tittat på många gånger och drömt… 🙂

  Tack för dina N-ord hos mig!

 5. Tack tack, för din historia om kaffet. Det är mycket man inte tänker på, om ursprung, bönor, och sånt.

  Vilka fina koppar du samlar på! Swedish Grace är en vacker serie, jättefin, rena fina linjer.

  Trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.