stilrent? opersonligt?

Vad betyder ordet stilren/stilrent?

Jag tänker att det betyder oblandat. Om man tar inredning som exempel:
När någonting är stilrent då har man en viss stil, man blandar inte mellan olika stilar, utan håller sig till en ren stil, vilken som helst.

Stilrent tror jag ibland används när man egentligen menar sparsmakat eller minimalistiskt.

Vilka stilar finns det då?
Inredningsportalen tar upp: Indisk, Skärgård, Minimalistisk, Medelhav, Lantligt.
I mitt inlägg om Mio från 2005 var stilarna Skandinavisk, Klassisk, Romantisk, Rustik. På heminredning.se beskrivs New England, Shabby Chic, med flera.

En sak är i alla fall säker, mitt hem är inte stilrent. Det är snarare stil-löst…
Om jag skulle få inreda mitt hem i den stilen jag vill ha så, vet inte inte riktigt vad den stilen skulle heta… Det skulle vara en "ljus, luftig, skandinavisk, minimalistisk, New England-aktig"-stil. 🙂


Tillägg den 1/3:
Anna Glimtar skriver: "Vad jag tycker är intressant är definitionen "personlig" inredning. Är inte allas inredning personlig på nått vis? Hur opersonlig den än må vara?!??"

Lyfter upp mitt svar också: "Ja, vad är det, personlig inredning? Kanske att man hittat på stilen själv, något som inte är taget direkt från en tidning, d v s man har blandat stilar eller skapat nya stilar… Men hur man än inreder så blir det ju personligt så fort man sätter upp ett foto eller lägger några kläder över en stol. Viktigast är nog att inreda så att man själv trivs, oavsett om det är en stil, eller om det är modernt eller inte…"

Jag gillar nog det som beskrivs som "opersonligt "och "stilrent" tror jag.
Vet inte riktigt vad jag ska ta som exempel. Men jag gillar när det är ganska så tomt, kalt, vitt, välstädat, undanplockat. Jag vill gärna ha lite "hotellrumskänsla" i mitt sovrum. Här är två somrum jag gillar:
Hempel och Simon & Tomas. (Lugn och ro i sovrummet.)
Sedan fattar väl vem som helst att det blir personligt eftersom jag har gjort det med min touch. Jag menar så fort vi flyttar in där så blir det ju vårt med våra foton och tavlor och våra kläder slängda över en stol, och våra böcker på bordet och så vidare.
Det kanske bara är så att man längtar efter rent och sparsmakat när man har småbarn. 🙂


Tillägg den 2/3:
Andra relaterade ord: Stilfullt. På engelska stylish… hur ska man översätta det?

Publicerat den
Kategoriserat som Inredning

5 kommentarer

  1. Håller på ditt resonemang, att det har med en enhetlig stil att göra. I Nordstedts Ordbok står det: ”stilren ~t – som helt följer en viss stil”. Gillar faktiskt inte ordet alls, just eftersom det används så ofta utan att man egentligen vet vad det betyder. Trevlig helg 🙂

  2. Intressant reonemang. Vat jag tycker är intressant är definitionen ”personlig” inredning. Är inte allas inredning personlig på nått vis? Hur opersonlig den än må vara?!??
    Kram o trevlig helg!

  3. >Minks: Trevlig helg.
    >Fröken L: Det är nog så, många ord använder man utan att tänka på vad de betyder.
    >Anna: Vad är det, personlig inredning? Kanske att man hittat på stilen själv, något som inte är taget direkt från en tidning, d v s man har blandat stilar eller skapat nya stilar… Men hur man än inreder så blir det ju personligt så fort man sätter upp ett foto eller lägger några kläder över en stol. Viktigast är nog att inreda så att man själv trivs, oavsett om det är en stil, eller om det är modernt eller inte…

  4. Tillägg 13/4: Jag menar såhär: Om jag bestämmer mig för en stil t ex Skandinavisk. Då är mitt rum/hem stilrent om allting går i den stilen! Det är inte stilrent om jag plockar in lite indiska saker eller romantiska saker. Jag tycker att det är snyggt att blanda in lite, men då är det inte stilrent. Jag vill inte heller ha mitt hem stilrent. Jag vill bara ha det rent! 🙂 / Nilla

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.