Skållade limpor med fint rågmjöl

limpor
SKÅLLADE LIMPOR (2 stycken)
Skållning dag 1:
220 g (ca 4 dl) Kungsörnen Fint Rågmjöl
7½ dl vatten

1. Koka upp vattnet. Slå det över mjölet och arbeta ihop till en tjock smet.
2. Täck med bakduk och låt skållningen stå i rumstemperatur över natten.

Bakning dag 2:
25 g (½paket) jäst
25 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 tsk malda pomeransskal
2 tsk anis och fänkål
½ dl mörk (bröd) sirap
275 g (ca 5 dl) Kungsörnen Fint Rågmjöl
500 g (ca 8 dl) Kungsörnen Vetemjöl Special (byt ut lite av det mot dinkel)

1. Blanda ner i skållningen alla ingredienser, men spar 1 dl av vetemjölet till utbakningen.
2. Arbeta degen kraftigt (ta ev. mer mjöl) tills den känns smidig.
3. Ställ degskålen i varmt vatten (t ex i diskhon) och låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 1 timme.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma degen till 2 runda eller avlånga limpor. Låt dem jäsa på en plåt täckt med bakplåtspapper, ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°C.
5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
6. Pensla limporna med vatten och låt dem kallna på galler under bakduk.
Receptet finns på rågmjölspåsen.

Den glade bagaren har varit i farten igen!

4 kommentarer

  1. >Evelyn: Ja, det är skönt när man har en sambo/man som bakar. Jag bakar gärna jag med. Men när det gäller sådant som tar tid och som ska jäsa ja då lämnar jag gärna över… 😉

  2. Jag är usel i köket 😉 Idag lagade jag mat !ensam! för första gången i hela mitt liv. Vågar jag säga att jag kanske lagat mat två gånger innan under hela min livstid? Alltid samma sak dessutom 😉
    Kram!

  3. >Evelyn: Laga mat ja det kan vara jobbigt ibland. men när man väl har allting hemma (handla är tristast) då är det bara att sätta igång! Jag hittar hela tiden nya roliga recept som jag vill prova.
    Det kommer antagligen med åren också. Så har det varit för mig i alla fall. Jag ver inte alls så intresserad för några år sedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.