"Hör du också till den skara som alltid glömmer den där sista saken på din mentala inköpslista, upprepar telefonnumret du ska slå men glömmer det ändå eller har "namnet på tungan" men kan för allt i världen inte komma på det just precis nu när du behöver det?
Lugn, det finns hjälp att få. Vem som helst kan faktiskt med lite träning och några enkla knep skaffa sig ett riktigt effektivt minne.
Det finns nämligen olika minnestekniker. Vi listar några av dom här.
Alla knepen baserar sig på hur minnen lagras. Genom att designa minnesbilder kan man lättare komma ihåg alltifrån inköpslistor till telefonnummer. Allt som krävs är lite tålamod och träning.
Korttids och långtidsminnet
Det är skillnad på vad vi spar i våra olika minnesbanker. I korttidsminnet kan du exempelvis spara ett telefonnummer, genom att du upprepar det gång på gång, men om någon avbryter dig så tappar du oftast numret direkt. Man brukar säga att arbetsminnet är 7 + – 2 saker. Mer än så är det svårt att hålla reda på vid ett och samma tillfälle. Överbelastas vi, känner vi oss förvirrade eller tappar någon av sakerna. Någon klar gräns mellan kort- och långtidsminnet är svår att hitta. Det som fastnar i långtidsminnet är de saker som ofta upprepas eller som du bearbetar. Olika saker lagras inom olika delar av långtidsminnet. Dessa är:
Procedurellt minne – här finns saker du lärt dig göra. Cykla, simma eller gå – vi vet hur vi ska göra utan att riktigt vara medvetna om hur eller vad vi egentligen gör.
Semantiskt minne – här samlas våra faktakunskaper. Oslo är huvudstad i Norge, efter måndag kommer tisdag. Den här kunskapen är vad många värdesätter, inte minst inom skolan, då det är kunskaper man kan mäta genom prov. I förlängningen krävs det att du kan använda dina kunskaper praktiskt. Med andra ord, du kan lära dig lösa ekvationer men för att det ska vara till någon nytta lär du också kunna använda den kunskapen i verkliga livet.
Episodiskt minne – kan man kalla ditt självbiografiska minne. Ofta kommer vi ihåg dessa saker i små scener. När jag sist träffade min farfar, vad jag gjorde för en timme sedan och så vidare. Oväntade, dramatiska eller viktiga händelser kommer man ofta ihåg mycket tydligare och längre än andra återupprepande, odramatiska händelser. Blixtljus-minnen brukar man ibland prata om när det gäller vissa händelser. Många kommer än idag ihåg var de befann sig och vad de gjorde då de fick höra att Olof Palme mördats, Estonia sjönk eller julen tsunamin drog in över Thailand."
svt.se.
"Det finns olika tekniker som du kan jobba med för att förbättra minnet i vardagen. Här kommer några av många.
Länkmetoden
Den första kallas länkmetoden och innebär att man länkar ihop nyckelorden till en berättelse…
Akronymer
Metoden innebär att du använder initialbokstäverna för att skapa en historia eller ord. På så vis kommer du enklare ihåg saker. Ett känt exempel är hallands åar:
Laga (Lagan)
Ni (Nissan)
Äta (Ätran)
Vi (Viskan)
Tal och rim metoden/Punktmetoden – Kom ihåg inköpslistan utan problem!
Den här metoden påminner om länkmetoden då du med din egen fantasi måste komma på lite speciella omständigheter kring exempelvis din inköpslista. Här krävs det att du först lär dig en ramsa för att sen kunna applicera den på den eventuella inköpslista eller liknande du behöver komma ihåg.
Varje siffra kopplas till ett rimord:
1 = spett
2 = tå
3 = fé
4 = myra
5 = rem
6 = kex
7 = skjul
8 = råtta
9 = bio
10 = trio
Loci-metoden
Den här minnesträningen är även en variant på mentala bilder. För att komma ihåg saker bättre kan det nämligen hjälpa om du befinner dig i olika rum. Läser du en tidning och ska komma ihåg olika artiklar så kan du testa att läsa en artikel i ett rum och nästa i ett annat…
Ersättningsmetoden
Utländska glosor kan vara ett problem att lära sig. Här kan man ta hjälp av ersättningsmetoden. Tänk på det utländska ordet butter. Alltså smör på engelska. Nu gäller det att skapa en bild av ordet som gör att du kommer ihåg det. Du kan exempelvis tänka att smöret är slut och då blir du butter. Automatiskt kommer du komma ihåg att det stavas just butter. Även här är det fantasin och tanken som är den framgångsrika metoden för att komma ihåg något.
Kom ihåg namn
Du kommer in i ett rum och det är bara två personer där, ni skakar hand, men fem minuter senare inser du att du inte kommer ihåg de två personernas namn.
Ofta beror det här på att man tänker på mycket annat i situationer som ofta innebär handskakning, det vill säga, arbetsintervjuer, första intrycket på middagar, fester och möten. Du tänker helt enkelt på att säga ditt namn korrekt, skaka hand ordentligt och hur hela din uppenbarelse ser ut. Om man istället upprepar, om så bara i tanken, namnet på personen så finns det genast en större chans att komma ihåg det. Det är självklart ännu bättre om du kan säga namnet: "Hej Björn, trevligt att träffas" eller liknande."…
Läs vidare här: svt.se.
Såg ni programmet, visst var det intressant?
riktigt intressant!!!!!!!!
Ja, det var verkligen intressant! Jag har så svårt att tro att jag skulle klara av att göra som Helena i programmet. Blev impad att hon klarade av det!
Jag har läst en bok ”Kom ihåg det du lär dig” med liknande tips. Lånade ut den till min svägerska för fem år sen och hon har nog glömt lämna tillbaka den, för honhar den än….
>Liza: Ja, det var bra. Nu ska vi bara komma ihåg att se programmet nästa vecka! 🙂
>Amlon: Hon var duktig. Jag känner för att prova.
>Caroline: *ler*