Ärtor Pisum sativum
"Ursprungligen kommer ärtan från östra Medelhavsområdet, Iran, Afghanistan och Tibet. Ärter har varit kända och odlats i många tusen år. I Schweiz har man funnit ärtfrön under husgrunder som är mer än 5000 år gamla. De tidigaste fynden i Norden daterar sig till bronsåldern då man odlade ärter på Nordjylland. Då använde man de mogna, torra ärtorna. Det är förmodligen först i slutet av 1400-talet som man började äta de omogna, gröna ärterna.
Det är viktigt att ärter skördas vid rätt tidpunkt. Plockas de för tidigt är skidorna inte fyllda, plockas de ett pat dagar för sent har ärterna blivit hårda och mjöliga. De vanligaste ärterna som odlas för att konsumeras färska är märgärter, som har stora saftiga frön/ärtor och en seg hinna i skidan. Sockerärter skiljer sig från märgärter genom att de saknar den sega hinnan, vilket gör att hela ärtskidan är ätlig. Merparten av produktionen går till industrin."
LivsmedelsSverige.
"Hos spritärter och märgärter används bara ärtorna, inte bladskidorna eftersom baljans insida har en seg hinna. Ärtorna "spritas" = tas ur.
Spritärter har välfyllda baljor med utvecklade ärter. Märgärter är något sötare och mjällare än spritärter och används mycket till djupfrysning och konservering. Spritärter kommer tidigare på säsongen.
Ärterna äts råa, lättkokta som tillbehör eller kan ingå i soppor, sallader och grytor.
Sockerärter har späda, platta baljor med outvecklade frön. Sockerärter saknar seg hinna på baljans insida. Baljorna är mjälla och spröda och äts hela. Före användningen skär man av fästet och drar bort trådarna efter långsidorna. Som primör är de en delikatess. Goda också råa och i wokrätter."
https://www.fruktogront.se/modules/faq/question.php?pageId=40
Märgärt
"Pisum sativum var. sativum"
Leguminosae
Utseende och ursprung:
Märgärten är en form av spritärt, men något sötare och saftigare.
Växtplats och jordmån:
Öppen, varm växtplats med en lätt, gärna något lerhaltig, mullrik och fuktighetshållande jord. PH-värde 7,0-7,5.
Sådd och såtid:
Märgärten sås i slutet av maj eller i början på juni. Det krävs en jordtemperatur på minst 8-10 C°. Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 5-8 cm och ett radavstånd på 35-50 cm." https://www.odla.nu/vegt/margart.shtml
Vilka vackra ärtbilder!
Jättevackra bilder!
Vilka fina bilder på ärtorna! Jag som älskar färska sockerärtor blir naturligtvis jättesugen nu 🙂