Burkbröd

burkbröd
Barnens farmor brukar baka ett gott bröd! Jag har fått receptet:

Burkbröd

Ingredienser till 2 st. burkbröd:

2 st. kaffeburkar (½ kilos, runda)

50 g jäst

4 dl vatten

1 tsk salt

1 ½ dl brun farin

12 ½ dl rågsikt

Knacka in de vassa kanterna på kaffeburkarna. Rör ut jästen i lite kallt vatten och tillsätt resten av vattnet ljummet. Blanda i resten av ingredienserna (spara 1 dl av mjölet till utbakningen). Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.

Smörj och mjöla kaffeburkarna. Baka ut och dela degen i 2 delar och lägg i kaffeburkarna. Låt jäsa upp till kanten. Grädda i 200° cirka 50 minuter stående upp på galler längst ned i ugnen. (Tips: sänk värmen något efter ca 10 minuter och sätt på enbart undervärme.)

4 burkar, dubbel sats, får bra plats i ugnen.
(Jag hittade även receptet här: Irmas kaffeburksbröd.)

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.