Barnens farmor brukar baka ett gott bröd! Jag har fått receptet:
Burkbröd
Ingredienser till 2 st. burkbröd:
2 st. kaffeburkar (½ kilos, runda)
50 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 ½ dl brun farin
12 ½ dl rågsikt
Knacka in de vassa kanterna på kaffeburkarna. Rör ut jästen i lite kallt vatten och tillsätt resten av vattnet ljummet. Blanda i resten av ingredienserna (spara 1 dl av mjölet till utbakningen). Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.
Smörj och mjöla kaffeburkarna. Baka ut och dela degen i 2 delar och lägg i kaffeburkarna. Låt jäsa upp till kanten. Grädda i 200° cirka 50 minuter stående upp på galler längst ned i ugnen. (Tips: sänk värmen något efter ca 10 minuter och sätt på enbart undervärme.)
4 burkar, dubbel sats, får bra plats i ugnen.
(Jag hittade även receptet här: Irmas kaffeburksbröd.)
Hej,
Såg detta om gamla kaffeburkar och bly:
https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/k/kubb-matbroed/
Använd inte grytor med bakelithandtag, de tål inte ugnsvärme, inte heller kaffeburkar, de kan fälla ut bly.