Chokladsemifreddo med marshmallows, nötter och maränger
4-6 portioner, 6 timmar
En riktig värstingdessert som innehåller allt av livets goda. I rejäla mängder.
100 g hasselnötter
200 g mörk choklad
4 ägg
4 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mandel- eller nötlikör, t ex Amaretto eller Frangelico
100 g vit choklad
1 dl minimarshmallows (alternativt klippta stora)
1 dl grovt krossade maränger
Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader tills de fått lite färg och börjar dofta. Gnugga dem mellan fingrarna så att skalen lossnar.
Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i mikron. Vispa äggulorna med hälften av sockret så pösigt som möjligt. Vispa äggvitorna med resten av sockret till hårt skum i en helt torr och ren skål.
Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten.
Rör ihop den smälta chokladen med äggulesmet och likör. Blanda i gräddyoghurten. Krossa eller hacka den vita chokladen och blanda i. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
Varva smeten med krossade maränger, nötter och minimarshmallows (eller stora klippta i bitar) i en stor form. Strö över lite extra ovanpå. Ställ i frysen och låt frysa ordentligt, minst fyra timmar. Ta ut en halvtimme innan servering så att den mjuknar lite lagom.
https://gamla.hd.se/mat/2007/03/22/semifreddorecept/
Detta mumsiga receptet gjorde jag idag. Nästan som att göra sin egen Ben & Jerry’s! Det var kul. Jag tvekar inte längre för lite svårare recept. Det är bara att ge sig på det 😉 För några år sedan hade jag bara lagt ett sådant recept åt sidan, och tänkt: Dela upp ägg i gula och vita, vattenbad till chokladen, rosta hasselnötskärnor, smutsa ner fyra olika bunkar…
Följ länken så finns där fler smarriga semifreddo-recept: Lakritssemifreddo, Semifreddo med choklad och bär, Citronsemifreddo med pistaschnötter. Semifreddo är italienska och betyder halvfryst. och det är så den ska serveras.
Tillägg den 10/6:
Idag har jag gjort den igen, en nya egen variant! Jag skippade marshmallows och maränger och likör.
Jag hade hasselnötterna, smält ljus choklad, hackad vit choklad med citron- och limesmak från Fazer, och en mörk choklad och de rörliknade kexen ”Papadopoulos Caprice classic”.
Hallå vad smarrigt!
Å hjälp vad gott det låter!!
Öhhhhhhhhh dräggel!
Mmmm, vilken underbar kaloribomb! Snålvattnet börjar rinna när jag läser allt gott som den innehåller 🙂
Nötterna hinner jag nog äta upp innan jag ens börjar med kakan. *s*
Bästa bilden:
https://tankebubblor.blogg.se/2009/january/nyarsafton-2008.html
Hm… This is really fresh idea of the design of the site! I seldom met such in Internet… Good Work!