Thanksgiving

Thanksgiving, tacksägelsedagen, är en högtid med religiösa förtecken. I många kulturer har sådant firande blivit utlyst vid olika tillfällen, men den mest kända idag är det nordamerikanska firandet. Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss.

Men tiden har man infört andra rätter som paj på pumpa och så förstås kalkon. Numera firas i USA högtiden den fjärde torsdagen i november, i Kanada den andra måndagen i oktober, den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen. Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid och innebär i USA en fyra dagars helg och i Kanada en tre dagars helg. Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikansk film och annan populärkultur. I USA innebär Thanksgiving även att julhandeln inleds.

Jämför andra skördefester som den keltiska Samhain och nordiska Mickelsmäss och Tacksägelsedagen.

Den här artikeln är hämtad från https://sv.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving

thanksgiving bhg
Bilder från: https://www.bhg.com/

"Tacksägelsedagen var från 1700-talet fram till 1983 en årlig böndag i det svenska kyrkoåret. Numer är de fyra böndagarna avskaffade och tacksägelsedagen en egen helgdag bland kyrkoårets övriga helgdagar. Den firas andra söndagen i oktober. Under 1900-talet har man den dagen ofta smyckat kyrkan med skördealster som tack för årets gröda. En tradition är att på denna dag föra frukter och annat till kyrkan för utdelning till behövande i församlingen.
I USA och Kanada firas för övrigt det motsvarande thanksgiving day: i USA fjärde torsdagen i november, i Kanada andra måndagen i oktober. Firandet går tillbaka till början av 1600-talet, då pilgrimer höll en tacksägelsefest för att fira sin första skörd i det nya landet."
https://www.spraknamnden.se/aktuellt/almanacksdagar/tacksagelsedagen.htm

Tidigare inlägg om Thanksgiving: Thanksgiving på torsdag.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

2 kommentarer

  1. Hej ! Jag arbetar med en översiktskarta över bohuslän och fann din bild ”bohuslän” vid sökning på google. Den är så otroligt fin. Skulle det vara möjligt att få använda den ? Kartan görs helt utan kommersiellt syfte från min sida,du får gärna ringa mig så snart som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.