Våren blir ovanligt sen…

”Med en vecka kvar till vårdagjämningen kan vi konstatera att någon varaktig övergång till vår inte är i sikte. Det är gott om snö på de flesta håll i landet och temperaturen kryper nattetid ner mot -20 även långt ner i Götaland.”

”Meteorologiskt är det vår när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 grader.”

”SMHI använder sig enbart av temperaturen som vägledning för årstiderna. För att det ska stämma med våra värderingar någorlunda så anser man att våren börjar när dygnsmedeltemperaturen stiger över noll grader. Problemet är bara att temperaturen aldrig är så stabil som man skulle önska. Häftigt svängande temperaturer, som det ofta är så här års, gör att våren därför kan komma och gå, vilket inte är så bra. Vintern kan bara sluta och våren börja en gång tycker väl de flesta.
Så hur undviker man att vintern kommer tillbaka?

Svaret är att det inte finns någon lätt definition på vad som är varaktigt. En sedan länge använd definition är att en medeltemperaturförändring till över noll måste hålla i sig minst 5 dygn. Det är knappast vattentätt eftersom övergången till vår kan vara en långdragen process med många bakslag. För att förbättra har definitionen sista tiden skärpts något. För närvarande gäller minst 7 dygn för att en förändring ska gälla som varaktig.”

Sommartid 26/3 Hur är det nu igen???
Ställa klockan 1 tim framåt eller 1 tim bakåt?
Enkel regel:
På våren ligger sommaren framför -flytta visaren framåt.

På hösten är sommaren bakom oss -flytta visaren tillbaka!”

Dagsmeja är ett ord som inte sällan nämns när folk ska uppge sitt favoritord. Dagsmeja är ett marsord; det syftar på värmen i solskenet om eftermiddagarna mot slutet av vintern när snön smälter och det droppar från taken. Efterleden -meja har inget med verbet meja att göra, att solen skulle "meja ned" snön. Inte heller handlar det om dagens mitt, trots att formen dagsmidja förekommer ibland i äldre svenska. Nej, meja går tillbaka på fornsvenska mäghin, som betyder ’kraft, styrka’ och är besläktat med makt och förmåga.
Dagsmeja är ett ganska ovanligt ord. Det används nästan aldrig i överförd betydelse. Annars skulle det passa bra när man talar om saker och ting som tinar upp efter en kall och mörk period: "Jag hade svårt för min svärfar i början, men när barnen kom blev det dagsmeja"; "Medlarnas nya förslag har inneburit dagsmeja i förhandlingarna".
Källa:www.spraknamnden.se”

Mera om årstiderna kan du läsa här:
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.