Arborio, Carnaroli, Vialone Nano,

Vi smakade detta goda riset hemma hos Ps föräldrar igår: Risenta Avorio (kokat helt vanligt, enkelt och servarat tillsammans med en kycklinggryta.) Nu är jag sugen på att köpa det själv och laga något gott. Helst så skulle jag väl prova på en risotto. Det är ju en hel vetenskap *ler*. Jag har gjort risotto innan, men det var inget särskilt risottoris eller så jag hade då. Det var mest som en vanlig gryta, allt i ett…. Nu har jag försökt sätta mig in i lite vilket ris jag ska använda och hur jag ska gå tillväga. (Några bildbevis i bloggen kan jag inte lova… 🙂
Här på Zetas sida hittade jag på ris och grundsteg, och så kollade jag in vad recepthjälpen hade att säga om saken. Och när det gäller italiensk matlagning så är ju förstås denna sidan given: Aglio e olio. (vackra bilder på både mat och natur. och så mängder av recept. …som jag inte har provat på …ännu.)

…"Om vi nu återvänder till matlagningen så gillar jag risotto av två anledningar, den ena är att den är så lätt att variera, man kan basera den på grönsaker, på kött eller på fisk, och den andra anledningen är att det är så enkelt att göra risotto-en bra buljong (som man kan ha frusen i frysen) och bra råvaror är vad man behöver. I en grönsaksrisotto kan man ju använda de grönsaker som finns beroende på säsong. I Italien är risotto serverad separat, inte tillsammans med något annat."…  
https://agliolio.blogspot.com/2005/07/risotto-con-verdure-grnsaksrisotto.html
…"Först och främst så är det riset som måste vara av den rätta sorten och där kan man välja mellan ett antal sorter: allra bäst är Carnaroli, sen kommer Arborioris och Vialone Nano går också bra. I Sverige har jag sett att Arborio finns i snabbköp men det märke jag såg sist var helt fel, alldeles gult och det såg ut som parboiled ris; ett risottoris skall vara vitt och inte dra at det gula hallet. Nu är det ju sa här att jag inte är sa himla inne pa vad för italienska produkter (förutom Barilla & Co) som är lätta att få tag på i Sverige nuförtiden för när jag kommer upp så lagar jag inte en massa italiensk mat"… https://agliolio.blogspot.com/2005/06/saffransrisotto-i-parmesankorg.html


Här hittade jag en karta på Zetas sida. Italiens tjugo matregioner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.