Jag har faktiskt aldrig smakat surströmming. har inte heller planer på att göra det… Men efter att ha läst titt som tätt i Curiosas blogg så blev jag nyfiken den, den syrade, jästa strömmingen.
"Tillsammans med torkning och saltning är metoden att bevara mat genom syrning (jäsning, fermentering) lika gammal som mänskligheten."…
och vad är det för skillnad på strömming och sill:
Latin: Clupea harengus membras / Clupea harengus harengus
"Strömming, tillhör familjen sillfiskar och är en underpopulation till Sillen."
"En strömming väger ca 25 – 60 g och blir i normalfallet ca 15 – 16 cm lång, dock sällan över 20 – 25 cm. Detta skall jämföras med västerhavssillen som har i medeltal omkring 57 ryggkotor och blir i genomsnitt ca 25 cm lång."
"Strömmingen har en fetthalt som uppgår till mellan 5 – 10 procent av kroppsvikten medan motsvarande siffra för västerhavssillen är 10 – 20 procent"…
Läs mera på denna sidan! https://www.surstromming.se/
mera läsning om strömming och sill:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6mming
https://www.bohusfisk.se/sill.html
Naturhistoriska riksmuseet
Fiskeriverket
Tillägg den 14/2: https://www.getsilly.net/ och https://hem.passagen.se/kent.andersson/sill.htm
Jag vill tacka för att du på ett föredömligt sätt agiterar sillen!
Här nedan finns två otroligt fina sidor med sillakunskap
http://www.getsilly.net – Sillfrämjandets Nätplats
https://hem.passagen.se/kent.andersson/sill.htm – Sveriges mesta kompletta fisksida (f ö sillmärkt)
BKJanne för sillfrämjandet – http://www.getsilly.net –