en sur strömming :-(

Jag har faktiskt aldrig smakat surströmming. har inte heller planer på att göra det… Men efter att ha läst titt som tätt i Curiosas blogg så blev jag nyfiken den, den syrade, jästa strömmingen.

"Strömmingen fiskas under lektiden på senvåren. Den läggs i saltmättat vatten s.k. saltlake i stora öppna träkärl. Efter några dagar hälls strömmingen över i tunnor med lock med ny saltlake men med något mindre saltmängd.

För att få igång jäsningsprocessen, som kräver värme, rullas tunnorna ofta ut i solskenet ur fiskebodarnas svala skugga. När strömmingen börjat jäsa får tunnorna ligga i 15 – 18 graders värme i upp till 8 veckor, varefter den slås i plåtburkar för leverans inom och utom Sverige."…
"Tillsammans med torkning och saltning är metoden att bevara mat genom syrning (jäsning, fermentering) lika gammal som mänskligheten."…

och vad är det för skillnad på strömming och sill:
Latin: Clupea harengus membras / Clupea harengus harengus
"Strömming, tillhör familjen sillfiskar och är en underpopulation till Sillen."
"En strömming väger ca 25 – 60 g och blir i normalfallet ca 15 – 16 cm lång, dock sällan över 20 – 25 cm. Detta skall jämföras med västerhavssillen som har i medeltal omkring 57 ryggkotor och blir i genomsnitt ca 25 cm lång."
"Strömmingen har en fetthalt som uppgår till mellan 5 – 10 procent av kroppsvikten medan motsvarande siffra för västerhavssillen är 10 – 20 procent"…

"Det sägs att skillnaden på strömming och sill avgörs av fångstplatsen. Strömming fångas i Östersjön norr om en linje ungefär vid Kalmar. Sill fångas söder därom, i vattnen runt Skåne och vid Västkusten.
Det finns en biologisk, smak och storlek skillnad mellan strömming och sill beroende på artskillnad skillnader i vattnets salthalt samt tillgång på föda.
Sill i saltare vatten är fetare och mycket svårt att förädla genom syrning såsom strömming förädlas till surströmming."
Läs mera på denna sidan! https://www.surstromming.se/


mera läsning om strömming och sill:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6mming

https://www.bohusfisk.se/sill.html
Naturhistoriska riksmuseet
Fiskeriverket
Tillägg den 14/2: https://www.getsilly.net/ och https://hem.passagen.se/kent.andersson/sill.htm

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.