Skottsekund

En sekund extra var det 31 december 2005. Vad jag gjorde? Pussades!♥


Hittade lite mera info om detta med skottsekunder och skottår:

"För att hålla takten med jordens rotation måste atomuren världen över stoppa in en "skottsekund" i år.
Det är den 23:e gången sedan 1972 detta händer. Men det kan vara den sista.
Eftersom skottsekunderna skapar stora problem för bland annat satellitnavigationssystem funderar man nu på att avskaffa dem, och istället låta alla världens klockor gå lite fel. Det skulle dröja hundratals år innan det får någon praktisk betydelse." Aftonbladet


  "En skottsekund är en extra sekund som skjuts in för att hålla tiden uppdaterad med jordens aningen oregelbundna rotation.

I början av 1900-talet beräknades dygnets längd så exakt att jordens oregelbundna rotation började märkas. En sekund fastlades så att det gick 86400 (24x60x60) sekunder på ett dygn. Numera efter år 2000 går det cirka 86400,002 sekunder på ett jorddygn. Eftersom man inte vill ändra enheten sekund, som sedan 1967 definieras oberoende av jordrotationen, får man skjuta till sekunder i tideräkningen då och då. Eftersom skottsekunder orsakar problem med t.ex. astronomi och satellitnavigering finns förslag att slopa skottsekundsystemet och låta astronomisk midnatt skilja sig från borgerlig midnatt. År 2100 skulle de i så fall skilja sig med runt 1-2 minuter, och år 3000 runt timmen."… Wikipedia


…"Men detta gap mellan den hyperprecisa atomtiden TAI och vår vardagliga tidmätning skulle ta årtusenden att växa sig så stort, vilket gör att många experter tycker det är viktigare att teknik som navigeringssystemet GPS fungerar smidigt.

Sista på länge
ITU kom vid ett möte i november inte till beslut i denna känsliga fråga, där USA:s GPS-vänner ställs mot brittiska Greenwich-patrioter."… o s v
läs mera här: svt.se
Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

1 kommentar

  1. Haha.

    Har idag skrivt ett inlägg om bland annat skottesekunder. Men det känns absurt att avskaffa dem. Vart är världen på väg?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.